Alan Melikdjanian Rigában született 1980-ban, cirkuszi előadók gyermekeként. Bevallása szerint gyermeki szemmel a Szovjetunió “egész rendben lévő helynek látszott, leszámítva játékai színének viszonylagos fakóságát”.

Alan először maga is bűvész akart lenni, de aztán a Walt Disney-karaktereken keresztül az animációba lett szerelmes. A család Amerikába költözése után mégsem az animációs szakmát választotta, hanem a filmkészítés világában merült el. Megtanulta, hogyan mesélhet el hatékonyan történeteket, majd e tudását YouTube-kisfilmekben kamatoztatta.

Életre kel Captain Disillusion

Bár Captain Disillusion névre hallgató YouTube-os karakterével Alan már 2007 óta leplezi le a netes kamuvideókat, én azzal a 2013-as munkájával találkoztam először, amelyben egy vizuális effektek segítségével készült bűvésztrükkről rántotta le a leplet.

Miss Ping Debunk

Captain Disillusion analyzes a relatively *current* viral video for a change.Special thanks to:Vilen MelikdjanianEmily WoodEnrique Huertas

A citromsárga melegítőt viselő, arcának alsó felét ezüstszínűre festő, önjelölt szuperhős egy üres, nézőközönség nélküli szobában adja elő gyerekműsorát. Ami persze egyáltalán nem csak kicsiknek szól, engem például annak ellenére megfogott, hogy egyébként nem vagyok a videós tartalmak rajongója.

Alan viszont egy olyan eredeti tehetség, aki egy legyintésre sem érdemes szellemvideót is képes úgy feldolgozni, hogy az érdekes és szórakoztató legyen…

Disneyland Ghost DEBUNK

Please consider supporting my videos on Patreon: http://patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion is visited by a legendary icon as he attempts a tho…

… sőt – összekacsintva lelkes követőivel és kommentelőivel – még önkifigurázó folytatást is képes gyártani hozzá.

Mystery Boob Revealed

A meta video about the previous video.Flickr image attribution:”Sara Underwood 06″ by GabboT

Bevallása szerint Alan egyébként a valós életben épp ellenkezője annak, mint amit szószátyár alteregója képvisel. “Én még a veled folytatott beszélgetés során is ideges vagyok, ami már csak azért is őrültség, mert írásban nyomjuk” – viccel például ebben a vele készült interjúban.

Alan YouTube-os pályafutása során volt időszak, amikor videói időigényessége és más munkái miatt szüneteltette csatornája frissítését. A rendszeres havi publikáláshoz – a közösségi finanszírozás lehetőségét kihasználva – 2015 januárjában tért vissza.

Az üzleti modellel mindenki jól jár

Captain D. fanatikus támogatói extra tartalmakat kapnak (kulisszák mögé betekintő felvételeket, videós tutorialokat, stb.), Alan pedig az adakozásnak köszönhetően több időt szánhat a korábban csupán hobbiként űzött videogyártásra.

Bár csatornáját ma már több mint 212 ezren követik, Alan nem tartja magát klasszikus YouTube-sztárnak, ugyanis a tömegek eléréséhez szükséges önpromó helyett inkább a tartalomra koncentrál. Saját munkásságát 95 százalék szórakoztatásnak és 5 százalék oktatásnak tartja, de bízik benne, hogy ezzel a laza kombóval is hozzájárul a kritikus gondolkodás népszerűsítéséhez és a lazy journalism elleni harchoz.

Floating City DEBUNK

If you like my work, please consider supporting it on http://patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion soars above the rest with a thorough explanati…

Legfrissebb videójában Captain D. egy kicsit eltér a szokásos formától. Kamuvideók helyett ugyanis a túlzott szkepticizmust veszi célkeresztbe, vagyis azt a jelenséget, amely során bizonyos emberek annyira túltolják a kételkedést, hogy már eredeti felvételek magyarázására is különféle összeesküvés-elméleteket találnak ki.

“A szkepticizmus csak akkor egészséges, ha bizonyítékokon alapszik” – vallja Alan, és videójában kifigurázza azokat, akik csak a tagadás érzése kedvéért játszanak szkeptikust.

The Undebunkable

Please consider supporting my work on Patreon: http://www.patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion discovers that skepticism to an extreme is not sk…

Alan csatornájára itt iratkozhatsz fel, a következő munkák állásáról pedig például a Twitterről értesülhetsz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!