Így néz a kérdéses szöveg egy magyar változata:

Dr. Hardin B. Jones, a Kaliforniai Berkeley Egyetem orvosi fizika és fiziológia egykori professzora, aki 25 éve a rákos betegek túlélési idejét vizsgálja, arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy nemcsak hogy teljesen felesleges a kemoterápia, hanem a mérgekkel ‘kezelt’ betegek gyakran korábbi és borzalmasabb halált halnak, mint azok, akiket egyáltalán nem kezelnek. (…) Dr. Jones a rákiparról reális képet fest: iparágnak, MULTIMILLIÁRD-DOLLÁROS-FEJŐSTEHÉN-nek nevezi. ‘Azok a mellrákos páciensek, akik az összes konvencionális terápiát elutasítják, négyszer olyan sokáig élnek, mint akik elfogadják’“.

E rövid bejegyzésnek nem célja kiállni a kemoterápia mellett, mindössze arra mutat rá, kicsoda Hardin B. Jones, és mit lehet tudni munkásságáról. Ahogy az a Snopes cikkéből kiderül: Dr. Hardin létező személy volt, amíg 1978-ban – azaz közel 40 éve – el nem hunyt. A fentiek alapjául szolgáló megállapításai pedig még ennél is régebbiek, 1956-ban jelentek meg egy újságcikkben.

Munkájában Hardin ráadásul olyan kutatásokat is felhasznált, amelyek már az ötvenes-hatvanas években is elavultnak számítottak. Egyik felhasznált tanulmánya például 1926-os volt, vagyis egy olyan korból származott, amikor az előrehaladott rákot a mainál jóval rosszabb hatékonysággal kezelték.

Aki arról is szívesen olvasna, miért démonizálják egyesek a kemoterápiát, illetve hogy az eljárásmód milyen eredményeket mutat fel az alternatív rákgyógyításhoz viszonyítva, ebben a két cikkben mélyedjen el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!