Íme sztori írott és videó változata:

“Egy napon, a még gyerek Thomas Edison hazament az iskolából és egy papírt adott az édesanyjának. Azt mondta neki: “A tanárom adta nekem ezt a papírt és azt mondta, hogy csak az édesanyámnak mutassam meg”. Az anya szemei könnybe lábadtak, amikor hangosan felolvasta a levelet a fiának: „Ez az iskola túl kicsi az Ön fiának és nem rendelkezik elég jó tanárokkal ahhoz, hogy tanítsák őt. Kérem Ön, tanítsa fiát a továbbiakban.” Sok-sok évvel később Edison édesanyja meghalt, ő pedig akkor már az évszázad egyik legnagyobb feltalálója volt. Egy napon régi családi dolgokat nézett át. Hirtelen egy félbehajtott papírt vett észre az íróasztal fiókjában. Kézbe vette és kinyitotta. A papírra ez volt írva: „Az Ön fia megzavarodott, mentálisan sérült. Soha többet nem engedjük az iskolánkba.” Edison órákon keresztül sírt, majd ezt írta a naplójába: „Thomas Alva Edison egy megzavarodott gyerek volt, aki egy hős édesanyának köszönhetően az évszázad zsenijévé vált.”

A szó ereje

Élet és halál van a nyelv hatalmában!facebook.com/sevaster1/

Az inspirációs kisfilm műfajba bőven belefér egy kis színesítés, nincs is ezzel baj, de a fenti történet nagyon sok helyen már “igaz történet Edisonról” címmel terjed – ami viszont már nem igaz. Szóval ez a bejegyzés inkább egyfajta kiigazítás azoknak, akik szeretnék megismerni a motiváló történet hátterét.

Ami igaz – és ami nem

A truthorfiction.com szerint ami a sztoriból igaz: Edison diszlexiás volt, és ez igencsak megnehezítette oktatását. Edison iskolai nehézségei jól dokumentáltak, miként tanára lesújtó véleménye is.

Az azonban már nem felel meg a valóságnak, hogy Edison ne tudott volna erről. A truthorfiction.com által bemutatott források szerint a kis Edison tisztában volt tanárai véleményével, és ez alaposan felháborította őt. Egy alkalommal például egy negatív minősítés után egész egyszerűen hazarohant az osztályteremből.

Másnap édesanyja megpróbálta megbeszélni a tanárral az esetet, de csak az lett a vége, hogy dühödten kivette fiát az iskolából – és onnantól kezdve maga tanította.

Az életrajzok tehát hitelesítik a fenti történet azon állításait, miszerint a kis Edisont tanára visszamaradottnak nevezte. Miként azt is, hogy ezután anyja tanította őt, ami egész életére nagy hatással volt. De az már csak kitaláció, hogy Edison édesanyja a videóban látható módon eltitkolta volna fia elől a tanár véleményét, és erről a későbbi feltaláló csak felnőttkorában értesült.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!