A világ első kamerája. A világ második kamerájával megörökítve” – ezzel a szatirikus körítéssel is terjedt a fenti kép az interneten.

A felvétel valódi, és Chicagóban készült 1900-ban – tehát évtizedekkel az első fényképezőgép elkészülte után. A mamutkamera George R. Lawrence munkája, és a Hoax of Fame cikke szerint a maga idejében a világ legnagyobb kamerája volt: a több mint 400 kilós készülék kiszállításához 15 emberre volt szükség.

Hogy kinek és miért volt szüksége egy ház értékébe kerülő óriáskamerára? E cikk szerint a Chicago & Alton Railway társaságnak, méghozzá azért, hogy megörökítsék vele vadonatúj ékkövüket, az Alton Limited nevű vonatot. A mamutkamerára egyrészt a minél nagyobb felhajtás érdekében volt szükség, másrészt pedig hogy a vele elkészített képet elküldhessék a párizsi világkiállításra.

a világ első kamerája

Nagyzolni akartak, de az Európába küldött lemezek csak szkepticizmust váltottak ki, senki nem látott ugyanis még ilyen óriás fotólemezeket. A kétkedők megnyugtatására a New York-i francia konzulnak Chicagóba kellett utaznia, és a kiállítás szervezői csak az ő pozitív jelentése után állították ki a képeket – amelyekért Lawrence később nagydíjat kapott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!