A konferencia felszólalói szerint Trump amerikai viszonylatban sajátosan viselkedik a beszédei ténybeli hibáit leleplező újságírók tevékenységével szemben: még ha rá is mutatnak, hogy hülyeségeket beszél, Trump sosem kér bocsánatot, nem javítja magát, még csak nem is hallgat el, hanem mondja tovább a magáét.

A jelenségre jó példa az az itt is feldogozott történet, amelyben Trump egy tavalyi beszéde során azzal példálózott, hogy a 2001 szeptemberi terrorcselekmények után muszlimok ezrei örvendeztek New Jersey utcáin. Állítására a tényellenőrzésre szakosodott oldalak azonnal lecsaptak, jelezve, hogy az archívumokban semmi ezt alátámasztó információt nem találtak, csak olyan véleményeket, amelyek a sztorit a városi legenda kategóriába sorolták – írtam az esetről a HVG Extra Business magazinban is.

Trumpot viszont ez nem hozta zavarba: gyorsan előkapott egy cikket, ami – saját értelmezése szerint – alátámasztotta állítását, és kitette twitteres oldalára. És bár ez az írás is csak arról számolt be, hogy a WTC elleni merénylet után valóban keringtek muszlimok ünnepléséről szóló – később alaptalannak minősített – szóbeszédek, fanatikus követőit már ezzel is meggyőzte.

A Buenos Aires-i konferencián felszólaló Giovanni Zagni olasz tényellenőrző újságíró szerint Trump módszere jó példa arra, hogy a politikai retorika nem arról szól, hogy valami IGAZ-e vagy HAMIS, hanem hogy mondandónkról meg tudjuk-e győzni hallgatóságunkat.

Hogy a tényellenőrző újságírás milyen hatással lehet a jelöltek kampányára, arról megoszlottak a vélemények. Az argentin Laura Zommer szerint a fact-checkereknek nincs hatásuk az amerikai kampányra, ugyanis a republikánus jelöltre nem mondandója hitelessége miatt voksolnak a szavazók. A Balkan Investigative Reporting Network optimistább igazgatója, Jeta Xharra szerint viszont éppen ez a fajta újságírás hozza majd el Donald Trump-jelenség végét.

Glenn Kessler, a Washington Post fact-checker oldalának szerkesztője szerint Trump által hangoztatott csúsztatások és valótlanságok a választások idején visszaütnek majd, mert nem fogja tudni lemosni magáról a hazudozó és megbízhatatlan politikus imidzsét.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!