Egy húszas évekbeli cikk alapján arról már itt is szó esett, hogy közel száz évvel ezelőtt a népi babona a rádiók elterjedésében látta a bőséges esőzések okát. Most a Tolnai Világlapja archívumában egy olyan 1942-es anyagot találtam, amelyben az emberi testmagasság növekedésével kapcsolják össze a rádiózás elterjedését:

“Jó pár éve felröppent a hír, hogy a Földünket keresztül-kasul szelő rádióhullámok meggyorsították az emberi szervezet fejlődését; azért fejlődnek jobban, nőnek meg nagyobbra a mai gyermekek, mint a tíz évvel ezelőttiek. Ez a különös állítás egészen a legutóbbi időkig tartotta magát, úgyhogy végül az orvosok is kénytelenek voltak vele foglalkozni. Egy Haase nevű orvos-professzor az egyik német orvosi lapban hosszabb tanulmányban foglalkozott a kérdéssel és megállapította, hogy az egész rádió-hullámos elmélet a mesék világába tartozik. Haase szerint a gyermekek növekedésének meggyorsulása és a rádiózás elterjedése csak véletlenül esik egy időre, mert mind a kettő csakugyan egyszerre, a huszas évek elején kezdődött meg. A két jelenség között azonban semmiféle összefüggés nincsen. Elektromos hullámok különben már jóval a rádió feltalálása előtt is voltak, hiszen a villamos vasutak motorjaitól kezdve a Föld minden részén előforduló mágneses viharokig, nagyon sok helyen keletkeztek elektromos hullámok. A növekedés emelkedése Haase professzor szerint egészen más, rejtélyes okok következménye, mint ahogyan már többször figyeltek meg a történelem folyamán az emberi fejlődésben ehhez hasonló ritmikus változásokat. Lehetséges, hogy a mostani gyorsabb fejlődést hamarosan visszaesés követi, bár a professzor szerint az utóbbi évtizedekben kifejlődött ésszerű gyermeknevelés és táplálkozás is kedvező befolyással lehet az emberi nem fejlődésére.”

A Haase professzor által emlegetett visszaesés azóta se nagyon történt, de hogy a testmagasság növekedését mi okozta, azzal kapcsolatban különféle elméletek is ismertek.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!