A híradások szerint az egyre népszerűbb őrület létezését “barcelonai orvosok is megerősítették”, akik szerint ez a trend csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy az emberek elbagatellizálják a HIV jelentette veszélyt. Az állítólag Szerbiából hódító útra indult bizarr partizás főleg meleg férfiak körében terjed, és az orgiák szereplői maszkokat viselnek az arcukon.

Nincs bizonyíték szervezett eseményekre

A Snopes elemzése szerint a 2016 májusában brit bulvárlapok által is felkarolt téma eredetileg egy spanyol újságban jelent meg, de nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy ilyen szervezett események tényleg történtek volna. Arra meg aztán végképp nem, hogy – mint azt az erről beszámoló cikkek kiemelik – növekvőben lenne az efféle partik száma.

A szexrulettet jó eséllyel hozzápasszinthatjuk azokhoz a sajtó által felfújt jelenségekhez (amelyek listája igen hosszú a knockouttól kezdve a vodkatamponon át a paracetamol kihívásig), amelyekből legfeljebb akkor lesz trend, ha a média elég sokat foglalkozik velük. Bár igazából – és szerencsére – sokszor akkor sem.

A Snopes megemlíti még a 2003-ban felkapott bugchasing névre keresztelt szexpartizás jelenségét is, amelyek során állítólag meleg közösségek résztvevői szintén önként keresték a HIV-vel való megfertőződést szexuális partikon. Ezt az egykori sajtóhájpot is sok kritika érte akkoriban, jelezve, hogy néhány elszigetelt eset és az azokból kialakult városi legenda túlfújásáról lehet szó.

Update | A Vice elérte az állítással hírbe hozott spanyol orvost, Josep Mallolast is. A férfitól megtudták: azt ő sem tudja, mennyire elterjedt az általa említett szexrulett, mert csupán néhány páciense elbeszéléséből értesült a jelenségről. Azok a hírek viszont szerinte sem igazak, miszerint a szexrulett érezhetően növelte a kezelt nemi betegek számát.

A lap megszólaltatta a bugcheasinget kutató szociológust, David Moskowitzot is, aki arról beszélt nekik, mi motiválhat valakit egy ilyen partin való részvételre.

Meginterjúvolta ezen felül Christian Grov szociológust, aki úgy gondolja: az efféle esetek száma elenyésző. Grov véleménye szerint bármilyen vad fetisizmusra találni a világban olyan embert, aki épp azt űzi. Ez azonban nem jelent semmit. Ugyanez vonatkozik a bugcheaserekre is, akik szerinte “a populáció egy töredékének a töredékének a töredékét” teszik ki, és eképp a betegség terjedésére sincsenek hatással.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!