A szövegben – amelyről az év elején mind a Snopes, mind a magyar Ködpiszkáló blog beszámolt – többek között ilyen állítások találhatók:

“A vanilin az egyik mesterséges ízesítője a nutellának. Arra használják, hogy átverjék az agyunk ízérzékelő területét, és azt higgyük, valóban vaníliaaroma van benne. A vanilin valójában nagy dózisban idegméreg, amely károsítja az idegsejteket, és már kis mennyiségben is függővé teszi az embert.”

A Ködpiszkáló cikke szerint azonban a vanillin egyáltalán “nem idegméreg, sőt, éppen ellenkező hatást találtak tudományos kutatásokban. A mogyorókrémben található mennyiség esetén azonban még ez a hatás sem jelentkezik, ugyanis a vanillint erős íze miatt csak nagyon kis mennyiségben alkalmazzák ízesítésre”.

A Ködpiszkáló – miután rendbe teszi a többi összetevővel kapcsolatos katyvasz állítást – arra a végkövetkeztetésre jut, hogy “nem a Nutella a méreg, viszont minden, magas cukortartalmú étel veszélyeket rejt. Egy-két mogyorókrémes palacsinta még belefér, de nagykanállal a Nutellát (és a kristálycukrot) sem célszerű enni. Ha ezt tudjuk és nem felejtjük el, többet ér, mint a megalapozatlan ijesztgetés.”

A Snopes cikkéből az is kiderül, hogy a vanillinnel való nutellás rémisztgetés már 2014 novemberében felbukkant egy cikkben. A szöveg kapcsán a legendavadász oldal idézi az UNEP állásfoglalását a vanillinről, valamint a Nutellát gyártó céget, akiktől azt a tájékoztatást kapták: az írás állításai teljesen alaptalanok, egyébként pedig a Nutella semmiféle GMO-összetevőt nem tartalmaz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!