2014-ben, amikor gyors egymásutánban elhunyt Robin Williams és Lauren Bacall, Amerikában rögtön előjött egy sokat idézett népi okosság: a sztárok mindig hármasával halnak. Akkor a New York Times blogja járt utána ennek a mítosznak, megállapítva: saját gyászjelentés archívumuk szerint nem létezik ilyen minta.

Most, hogy szintén viszonylag rövid időn belül ennyi híresség elhalálozott, a BBC szerzője azt nézte meg, valós jelenségről van-e szó, és mi lehet annak az oka, hogy ezt érezzük.

Tényleg több a nekrológ

Az első kérdésre ők is saját archívumukból próbáltak meg választ keresni. Ennek alapján azt találták, hogy igen, mostanában tényleg több olyan ember halt meg, akiről saját nekrológot írtak. Íme a számaik az elmúlt évekre visszamenőleg:

2012: 5 nekrológ
2013: 8 nekrológ
2014: 11 nekrológ
2015: 12 nekrológ
2016: eddig 24 nekrológ

És hogy mi ennek az oka?

A BBC szerint a jelenség magyarázata az alábbiakban keresendő:

– A mostanában elhunyt hírességek közül sokan a baby boomerek generációjához tartoztak – ez az a korszak a második világháború után, amikor a születések száma megugrott. A több ember közül értelemszerűen többen lettek híresek, és most ők – akik 52 és 70 év között járnak – elkezdtek meghalni – idézi a 444.hu a BBC-t.

– Nemcsak úgy lett több híresség a Földön, hogy többen születtek, hanem a híresség fogalma is kibővült. A múlt század első felében csak a mozivásznon szerepeltek igazán híres emberek, aztán egy darabig a tévé termelte őket, ma meg már ott van az internet is.

– Harmadrészt pedig a hírszolgáltatás is sokat bővült. Manapság sokkal gyorsabban és szélesebb körből ismerünk meg sztárokat, és a halálhírük is gyorsan eljut hozzánk – ebben szintén az internet és azon belül is a közösségi média játssza a katalizátor szerepét.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!