Április elsején élőben tudósítottam az aznapi átverésekről. Szó esett többek között Hosszú Katinka kopaszra borotvált fejéről, a Google önjáró biciklijéről, lebutított okostelefonjáról és félresikerült gmailes húzásáról, a kukoricásított PornHubról, az AC Milan eladásáról, az uniós államok áttervezett zászlajáról és a snoopdogosított YouTube-ról. Íme a közvetítés első és második része.

Egyes konteók szerint Teleki Pál nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták. Ezen elméleteket mutatta be az egykori magyar miniszterelnök halálának 75. évfordulója alkalmából Ablonczy Balázs történész, aki – az öngyilkosságot alátámasztó momentumok felsorolása után – tételesen is megcáfolta a gyilkosságot vizionáló teóriákat. Írásában rámutat, hogy az azóta eltelt 75 évben nem került elő olyan levéltári dokumentum, amely azt bizonyítaná, hogy a náci Németország (vagy más) megszervezte volna a magyar miniszterelnök meggyilkolását. Véleménye szerint a merényletteóriák egy emlékezetpolitikai fordulatot támogatnak, vagyis Teleki meggyilkolása mögött egy nemzetiszocialista agressziót sejtetnek, amelynek bizonyításával átírhatóvá válna a magyar történelem.

Egy hős orosz katona utolsó mondatai terjednek a neten. A szöveg szerint az orosz különleges egységek egyik harcosa Palmüránál légi csapást kért magára, miután körbevették az ISIS harcosai. A Snopes szerint azonban bizonyítékok híján nehéz eldönteni: valós párbeszédről vagy egy megtörtént eset propagandisztikus tálalásáról van-e szó. Lazán kapcsolódik a témához két cikk: az Index.hu és a VS.hu külföldi orosz propagandát elemző anyaga.

– “Bayer Zsolt: ‘Akkor vásároljatok, zsidók’” címmel írt cikket a héten a Hírcsárda. Írásában a szatirikus lap szerzője azt képzelte el, miként reagálna a jobboldali publicista a vasárnapi nyitva tartás tilalmának eltörlésére. A cikk első verziójában még Bayer fényképe is szerepelt, amely ezáltal alkalmas volt az url-t nem vizsgáló olvasók megtévesztésére. Bayer még aznap este a blogján reagált, jelezve, hogy “az íráshoz semmi köze, attól elhatárolódik, és amennyiben a hírcsárda nem távolítja el, úgy megteszi a megfelelő lépéseket”. A Hírcsárda ennek hatására a cikket leszedte, majd – Bayer címbeli nevét Máyer Z. Soltra módosítva – újra kirakta az írást.

Megkezdődtek a deportálások, a lázongások folytatódnak – ilyen szalagcímekkel jelentkezett hétvégi száma címlapján a Boston Globe. Az újság munkatársai azt próbálták meg elképzelni, mi várhat Amerikára 2017 áprilisában, ha Trump nyeri a választásokat. A republikánusok elnökjelölt-aspiránsa nem volt oda a “viccért”, és a lapot hülyének és értéktelennek nevezte egy beszédében.

Meccs közben nyírtak meg egy kapust a hétvégén Szaúd-Arábiában, mert sértőnek találták a hajviseletét – adta hírül a Nemzeti Sport. Az esetről videót is közöltek, amiről azonban a The Observers kiderítette, hogy már legalább 2012 óta fent van a neten. Beszámolójuk szerint ez történt: 2012-ben ugyan valóban volt egy ilyen szabály (ekkor készült a most frissként eladott felvétel is), de egy idő után már nem tartották be szigorúan. Idén áprilisban az ország ifjúsági és sportminisztere újra megpróbálta feltámasztani, de az Oberserver infói szerint nyírásra azóta nem került sor. Valaki viszont – talán csak hogy illusztrálja a bizarr szabályt – felmelegítette a régi videót, és újként adta el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!