7:57

Az április elsejei ugratások eredetéről sokfelé olvasni sok mindent, köztük – stílszerűen – néhány kitalált vagy tudományosan nem alátámasztott történetet is. Stephen Winick folklórkutató cikke ezt a kérdéskört próbálja rendbe tenni. Ezzel nyitottam az idei április elsejézést még tegnap. Itt pedig megnézheted, mit hozott április első napja 2015-ben.

8:01

Jimmy Kimmel Mark Rober YouTube-sztár segítségével ad néhány tippet az április elsejei viccelődésekhez. Papírbogár az asztali lámpa mögött, másnes a kocsi tetejére tett kávéspohárban, akciófigurák az autó hátsó kameráján, stb.

Mark Rober’s April Fools’ Prank Ideas

Mark Rober used to work for NASA and now he has his own YouTube Channel. We asked Mark if he could use his considerable brainpower to come up with some simpl…

8:15

“Már sokszor említettem, hogy minden apró részletre próbálok odafigyelni a felkészülés során, hogy a nagy versenyen sikerüljön a maximumot nyújtanom. Ma már olyan szoros az élmezőny, hogy néha hajszálnyi a különbség egy-egy helyezés között. Ezért úgy döntöttem, hogy mindent feláldozva a sikerért, kopaszra vágom a hajam, hogy minél áramvonalasabb legyek a vízben” – írja Hosszú Katinka a Facebookon. És fotója is van hozzá:

hosszu_aprilis_1

8:21

Kíváncsi vagyok, idén találkozom-e duplafenekű áprilisi átveréssel, vagyis amikor valami valóságost próbálnak kamuként beállítva eladni.

8:34

Vicces, amikor olyan lapok is izzadva próbálnak kigörcsölni valami tematikájukba illő április elsejei “tréfát”, amelyek egyébként nap mint nap kamucikkek tucatjait hozzák le direkt vagy tudatlanul.

8:52

Ez vajon még spoiler-kategória, vagy már lehet róla beszélni?

 

9:05

Bár Amerika még csak készülődik, a Twitteren már az April Fools a vezető hashtag, 995K-nyi tweettel.

9:13

Az ausztrálok meg éppenhogy jóval előrébb járnak, a Lifehacker ottani oldalának gyűjtése google-ös zoknikeresőről, állatoknak szóló randioldalról és limit nélküli Kardashian-bankkártyák bevezetéséről ír.

9:28

A Royal Albert Hall telepíti a Nagy Hadronütköztető egy kisebb mását – adja hírül a neves londoni koncertterem az oldalán. A közlemény a szkeptikus véleményekről is beszámol: Peter Haynes professzor szerint lehetetlen lesz megépíteni a részecskegyorsítót, mert az épület inkább ovális, mint kerek.

9:33

A Google holland szekciója önjáró biciklis videóval jelentkezik. A különleges gépen a gyerekek szülők nélkül mehetnek óvodába, szüleik pedig akár már munkahelyre menet nekiállhatnak munkájuknak:

Introducing the self-driving bicycle in the Netherlands

This spring, Google is introducing the self-driving bicycle in Amsterdam, the world’s premier cycling city. The Dutch cycle more than any other nation in the…

9:49

A franciáknál szolgálatba áll az első drogkereső macska, hogy olyan helyekre is elérjenek, ahová korábban nem tudtak.

 

9:56

Még egy részecskegyorsítós anyag, ezúttal magától a CERN-től. Jaj, ez a tudóshumor.

Sonified Higgs data show a surprising result

By analyzing the data from collisions in the LHC experiments using music to translate what they see, scientists have been able to make out faint patterns of …

10:01

Megpróbálom kihúzni súlyos agykárosodás nélkül legalább addig, amíg a gyereket elvihetem sétálni. Gondolhatjátok, mi van itt, ha ez a válogatás!

10:08

Igazából az április elsejei kamuhírek nagy része nem ma fog begyűrűzni a médiába, mert ma mindenki – na jó, sokan – figyel(-nek). Majd a jövő héten, amikor már lankad a figyelem: “Jé, ez érdekes. Múlt heti ugyan, de +VIDEÓ is van hozzá.”

10:13

Egy kis múltidézés a Magyar Néprajzi Lexikonból:

Április 1-jén ugratták egymást a felnőttek, de elsősorban a gyerekeket tréfálták meg. Topolyán például a gazda a szomszéd tanyára küldte a kiskanászt szúnyogzsírért. Pénzt is adtak a gyerekeknek, és a boltba küldték esernyőmagért, trombitahúrért, hegedűbillentyűért. A beugratottat azután csúfolják: „Április bolondja, május szamara!” Közismertek a csúfoló versikék is. Pádéi (Észak-Bánát) változatuk az alábbi:

Április bolondja,
Május szamara.
Fölnézett a toronba,
Megnézte, hogy hány óra:
Féltizenkettő,
Bolond mind a kettő.
(Katona I. 1983: 87)

Április elseje hagyományai ma elsősorban az iskolásgyerekek körében élnek. Fordított napot rendeznek, és tréfás ruhákat öltenek. Az utóbbi években ennek az iskolai hagyománynak a farsangi szokásokkal való összeolvadását figyelhetjük meg. A hagyományos népi gazdálkodásban ezt a napot nem tartották alkalmasnak a vetésre, mert nem lenne szerencsés a termés.”

10:20

Találkoztatok a Gmailben a küldés melletti piros mic-drop gombbal, amely egy minyont csatolt a leveletekhez? Itt azt írják, ez a Google egy áprilisi tréfája lett volna, amit azonban a cég néhány óra után visszavont, miután az új fícsör hibát generált. Ezt írják a Google blogjában is, persze ettől még ez is lehet az áprilisi vicceskedés része. Mindenesetre a gomb azóta tényleg eltűnt. Aki még látja, frissítsen.

10:29

Eladják az AC Milant – találta ki április tréfájának a Forza Italian Football. Na de ki legyen a vevő? – tanakodhattak előző éjjel a szerkesztők. A Moratti! Á, ő már nem érdekes. Valamelyik arab diktátor! Vagy olajmágnás. Ezeréves! Akkor a Merkel. Vagy az ISIS. Hülyeség! És mit szólnátok a … Ez az, megvan!!!

10:53

Ez pedig itt a Mashable válogatása a brit tréfákból, közte az Arsenal és a Citroen végtelenül unalmas közös reklámvideójával.

11:09

Nézz 360 fokos YouTube-videókat Snoop Dogg társaságában – ígéri a YouTube. Ahogy látom, a kis SnoopaVision-ikon minden videónál ott figyel, és erre az oldalra vezeti a kattintót. Ahol 10 darab 360 fokos, snoopos videó vár.

Experience YouTube in #SnoopaVision

Welcome to SnoopaVision, a fully immersive experience that lets you watch any video on YouTube in 360 degrees, with Snoop Dogg. The best of SnoopaVision: https://goo.gl/f495Zw Watch more Snoop: https://www.youtube.com/westfesttv New album “High Definition” dropping soon Oh, and by the way, Happy April 1st.

11:19

Van a Google-nek egy ilyen ejtőernyős kiszállítós videója is, de még ez is nagyon messze van a Motorola tavalyi életérzés paródiájától.

Introducing new delivery technology from Google Express

The future of home delivery arrives today. From above. Google Express offers fast delivery of things you need from stores you love. With our new delivery technology, packages will arrive even faster and land anywhere you want them – whether you’re at the beach, in the woods, or even on a run.

11:27

A “brit tudósok” által kifejlesztett homeopátiás víztisztásról elmélkedik április elsejei posztjában a Ködpiszkáló. “Közhely, de igaz, hogy a tudományt éppen az különbözteti meg az áltudománytól, hogy az újabb eredmények fényében képes álláspontját revideálni. Úgy tűnik, most a homeopátiával kapcsolatban lesz szükség paradigmaváltásra. Lehet, hogy nincs távol az a kor, amikor a homeopátiás csapvízzel a betegségek megelőzése és gyógyítása is megelőzhető lesz?” – írják. “Három hónap múlva már, mint hiteles forrásként fognak erre a posztra hivatkozni :)” – kommentálja egyik olvasójuk az áprilisi tréfát.

11:31

Okosmobilok, amelyeket egészen addig butítanak, míg csupán egyetlen könyv marad bennük – szintén a Google-től. Ha kiolvastad, cseréld el valakivel!

11:44

Oda megyünk, ahol az olvasók vannak – harangozza be innovatív szolgáltatását a golem.de. A friss hírek kérésre faxon érkeznek, a megrendeléstől számított egy napon belül. A hírjunkiek mobilfaxot is rendelhetnek maguknak, így a hírek házon kívül is elérik őket.

11:53

Bréking: kukoricapornó a PornHub/CornHub jóvoltából! Magát az oldalt a Mashable nem linkelte, mert azt kattintgatva egyrészt gyorsan igazi felnőtt tartalmakra tévedhetünk, rosszabb esetben pedig meg is fertőződhet a gépünk. Így aztán csak egy forró gifet raktak ki a kínálatból, a többit a képzeletünkre bízva:

cornporn

Az ebédszünet után EBBEN AZ ÚJ BEJEGYZÉSBEN folytattam a gyűjtést. Kattints az újabb találatokért!

Címlapfotó: Christopher Penn (@cspenn)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!