A leggyorsabb videók jó eséllyel hamisak – ezt igazolta a mostani támadás is. Egyes lapoknak már akkor voltak felvételeik a robbantásról, amikor a hatóságok még csak tanulmányozták a reptéri biztonsági kamerák által rögzített képeket. Gyorsan kiderült azonban: az egyik felvétel a domogyedovói reptéren, a másik pedig a minszki metróban készült 2011-ben.

brusszeli repuloter kamuvideo

Az orosz titkosszolgálat előre figyelmeztette Brüsszelt a támadásra – terjedt az első órákban orosz lapok információi alapján. A Kreml-közeli Szputnyik által terjesztett értesülés szerint az elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre. Az első információk szerint ezzel szemben a terroristák nem fehéroroszok voltak. A hírbe hozott testvérpár azóta nyilatkozott is a sajtónak, tagadva a vádakat – írja az Index és az International Business Times.

Egy 19 éves utahi fiú három terrortámadást is túlélt – számolt be a sajtó világszerte. Volt olyan forrás is, amely magát visszafogva csak “két és felet” emlegetett, de a Snopes szerint az igazság inkább az, hogy a fiú egyben megsérült, két másikhoz pedig közel volt. A mormon misszionárius fiú, Mason Wells valóban megsérült a brüsszeli támadásban (vagyis ez esetben mondható rá, hogy túlélte a merényletet), a bostoni és párizsi merényleteknek azonban csak a közelében volt – utóbbi esetében mégcsak nem is a városban. Története tehát mindenképpen említésre méltó, esetét azonban a sajtó egy kicsit vadabbra színezte a három túlélés emlegetésével.

Németország-szerte ünnepelték a terrortámadást a befogadottak – adta hírül egy magyar oldal. Bár cikkük leadjében azt írják, “több német menekülttáborban ünnepeltek a migránsok a brüsszeli támadás hírére”, az anyag törzsében mindössze egy MTI-hír szerepel, amelyben arról számolnak be: “az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat”. Német táborokban ünneplőkről a hírben tehát nincs szó, a cikk illusztrációjaként használt fotó pedig ezen oldal szerint 2011-ben Lampedusán készült, és tunéziai migránsokat ábrázol. Persze oda is van írva, hogy illusztráció, de e mentés szerint erre csak utólag került sor.

Merkel korábban az egyik brüsszeli merénylővel szelfizett – terjedt napokkal a támadás után idehaza is. A kép azonban a valóságban nem a brüsszeli repülőtéren robbantó Najim Laachraouit ábrázolja, hanem a 19 éves szíriai Anas Madamounit. Hogy ezt honnan tudni? Aki a német kancellárral fotót készít, arról azért születnek cikkek. Madamouniról például 6 hónappal híres szelfije után, 2016 márciusában is készült egy anyag, amelyből megtudhatjuk: egy német család fogadta magához, és azon munkálkodik, hogy családját is magával vihesse Németországba.

Marine Le Pen összekeverte a belga zászlót a némettel, miközben a szolidaritását akarta kifejezni profilképe kiszínezésével – terjedt a Twitteren. Az állítás azonban valótlan volt: a francia politikusnőt csak egy szatirikus twitteres profil hozta hírbe a zászlócserével.

Brüsszelben is megjelent a leghíresebb krízisszínésznő – a végére hagytam a létező legfárasztóbb összeesküvés-elméletet, amelyet ma már talán csak trollok éltetnek tovább. Arról van szó, hogy minden nagyobb terrortámadás után megjelenik egy fotókkal illusztrált konteo, amely szerint a merénylet csak fizetett színészek által eljátszott színjáték volt, amellyel a közvéleményt akarta befolyásolni a (háttér-)hatalom. Egy friss gyűjtés szerint ugyanaz a nő, aki jelen volt három amerikai és a párizsi merénylet színhelyén is, most Brüsszelben is felbukkant. A túlélők közti hasonlóság egyre gyengébb, de – úgy látszik – paranoid (vagy trollkodó) internetezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lánc ne szakadjon meg. (A Snopes egyébként korábban már nyomozott az ügyben, és rámutattak, hogy a négy különböző helyszínen felbukkant, azonosnak mondott nő valójában négy különböző, dokumentáltan létező személy.)

brusszel_krizis

Címlapos illusztráció: Mohai Balázs / MTI

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!