Milánóból indult stoppal Izrael felé egy 33 éves olasz liberális gondolkodású nő, aki azt akarta bizonyítani, hogy a muszlimok békések és barátságosak mindenkivel, az iszlám pedig a béke vallása. Nem sikerült. Megerőszakolt holttestét a törökországi Gebze városához közel találták meg – számol be egy Pippa Bacca művésznevű olasz nő tragédiájáról egy népszerű bevándorlóellenes portál.

Hogy az eset időpontját nem jelölik meg, nem véletlen: a gyilkosság ugyanis több mint 8 éve történt. Bár a migránsellenes oldal cikke további részleteket is ígér, linkjük csak a Yes I’m Right nevű szájtra vezet, ahol ezt az információt szintén nem említik meg. Felháborodottan hangot adnak viszont arról, hogy az esetről a mainstream média nem számol be, azt megpróbálja elhallgatni.

Vagyis tulajdonképpen azt hiányolják, hogy a sajtó nem számol be egy nyolcéves gyilkosságról – újra. Merthogy 8 évvel ezelőtt elég sokan hírt adtak a tragédiáról, a Yes I’m Right cikke például nagyrészt a New York Times közel 7 ezer karakteres írásának mazsolázott változata.

Nem mindegy, hogy mikor történt? Vagy van más is?

Persze biztosan lesznek, akiknek mindegy, hogy az eset most vagy nyolc éve történt, és akik a tragédiát példaértékűnek és figyelmeztetőnek fogják érezni 2016-ban is. A téma iránti érdeklődést jól mutatja az a 11 ezer megosztás, amit a fent idézett cikk két nap alatt kapott.

A Snopes azonban további ferdítést is felfedezett az eset legújabbkori tálalásában. Bár a mostani beszámolók egyfajta iszlámmosdatásként mutatják be Pippa Bacca útját, a túrának fehér menyasszonyi ruhában nekivágó olasz performanszművésznők – merthogy ketten voltak – kiáltványukban nem emeltek ki vallásokat. A világbéke mottója alatt futó utazásukat részben katolikus és ortodox keresztények által lakott európai, részben pedig muszlimok által lakott közel-keleti területeken keresztül tervezték megtenni a zsidó Izraelig, “a különböző emberek és népek szimbolikus házasságát”, valamint az emberekbe vetett bizalom fontosságát hirdetve.

Az idillikus kísérlet megbukott, amikor Pippa Baccát – miután a páros Isztambulban kettévált – egy török férfi felvette, majd megerőszakolta és megfojtotta. A New York Times korabeli beszámolója szerint az esetet nagy felháborodás kísérte mind Olaszországban, mind Törökországban. A páros útját és a túra utóéletét megörökítő weboldal 2012-ig üzemelt, azóta csak a Webarchive mentése révén érhető el.

És hogy Pippa Bacca esete ne csak önmagában legyen tragikus, halálának elferdített változata – hasonlóan az elhalálozása után megrágalmazott, svéd Elin Krantz meggyilkolásához – 2016-ban a bevándorlásellenes propaganda eszközéül vált.

Update | 2018-ban egy harmadik hasonló történet is felbukkant. Miután Tádzsikisztánban 2018 júliusában meggyilkolták a világkörüli bicikliúton járó amerikai Jay Austint és Lauren Geoghegant, az ő tragédiájukat is úgy írták meg bizonyos oldalak, mintha a páros az útjával a terroristák jóságát akarta volna bizonyítani. A Snopes szerint az amerikaiak és két másik turista meggyilkolását ugyan valóban az ISIS vállalta magára, arra azonban nincs bizonyíték, hogy – mint például a Pluarist népszerű cikke állítja – a páros azért kelt volna át az ISIS által ellenőrzött területen, hogy bebizonyítsa az emberek jóságát. Vagy hogy egyáltalán tisztában lett volna azzal, hogy arrafelé terroristaveszély van. Az amerikaiak blogbejegyzései inkább arra utalnak, hogy a világjáró fiatalok egy monoton életüket felpezsdítő kalandra vágytak, nem pedig egy idealista-misszionárius úton jártak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!