A Nutella öl, butít és a nyomorba dönt – kábé ez annak a felhívásnak a lényege, amely az ördöginek minősített mogyorókrém veszélyeire hívja fel a figyelmet. A Ködpiszkáló blog tételesen is számba veszi a szöveg egyes állításait, és a ferdítések és valótlanságok kiigazítása után megállapítja: tény, hogy a Nutellában sok cukor van, aminek túlzott fogyasztása káros. De. “Nem a Nutella a méreg, viszont minden, magas cukortartalmú étel veszélyeket rejt. Egy-két mogyorókrémes palacsinta még belefér, de nagykanállal a Nutellát (és a kristálycukrot) sem célszerű enni. Ha ezt tudjuk és nem felejtjük el, többet ér, mint a megalapozatlan ijesztgetés” – írják bejegyzésükben.

Hitlernek mikropénisze volt – írta meg a sajtó két brit történész könyvére hivatkozva. A hírbe hozott történészek egyike szerint azonban érdemes a helyén kezelni ezt az állítást. Ők ugyanis csak arról írtak bizonyosságként, hogy a német diktátornak komoly gondjai voltak hímvesszőjével, többek között egy hypospadias nevű betegségben szenvedett. Minden más – vagyis a mikropénisz emlegetése – már csak feltételezés.

A leglazább férfilekoptató szöveget Psota Irénnek köszönhetjük – ezzel a címmel harangoztak be a színésznő halála után egy anekdotát. Ha a csattanónál tovább idézték volna forrásukat, kiderült volna, hogy inkább egy vándormotívum anekdotásításáról lehet szó. Amit talán Psota Irén is mondott egykor, de bőven lehet, hogy a beszólást csak átvette. Akárhogy is van, a sztorinak itt a helye. Sőt ebben a bejegyzésben még egy másik hasonlót is hozzágyűjtöttem.

Késsel felfegyverkezve védi meg magát egy rák – értelmezett a sajtó nagy része egy vírusvideót. Pár héttel azután, hogy a népszerű videó körbefutott a világon, a Washington Post megkérdezte a felvételről a baltimore-i National Aquarium egy szakértőjét, aki hoaxnak minősítette az esetet. Nem azt a részét, hogy a videofelvételen egy késsel hadonászó rák lenne látható, hanem hogy a vajazófegyverrel az önvédelem lett volna az állat célja. Az esettel kapcsolatban azt is megemlíti, hogy állatos vírusvideók jó eséllyel összezavarodott állatokat mutatnak, amelyek elég rosszul érzik magukat az adott szituációban. Amit akkor is érdemes fejben tartani, ha épp nem egy nagyon cuki delfinbébiről van szó.

Az iszlám békésségét akarta bizonyítani az a stoppos nő, akit végül egy muszlim férfi megerőszakolt, majd megölt – terjed a neten. Túl azon, hogy egy 2008-as tragédiáról van szó, a Snopes szerint nem ez az egyetlen ferdítés az eset mostani tálalásaiban. Bár a friss beszámolók egyfajta iszlámmosdatásként mutatják be Pippa Bacca útját, a túrának fehér menyasszonyi ruhában nekivágó olasz művésznő kiáltványában nem emelt ki vallásokat – hanem csak a világbékét és a különféle népek közötti bizalmat hirdetve vágott neki tragikusan végződő útjának.

A Mekk Elek rajzfilmben egy Mekk Úrlak feliratú tábla lógott a Mester feje felett – terjedt el egy kép kapcsán a neten. Ha azt hinnétek, a nyilvánvalóan kamu állítás és az annak alátámasztására felmutatott, gyenge minőségű Photoshop nem tévesztett meg senkit, nézzétek meg a megosztásokhoz írt kommenteket.

A Klik egyik tankerületi vezetője is aláírta a miskolciak nyílt levelét – hívták fel a figyelmet netszerte. A vs.hu azonban megkereste az idézett személyt, akitől megtudták: „nem ő iratkozott fel támogatónak, hanem visszaéltek a nevével.” Hasonlóképp járt a vs.hu szerint Pokorni Zoltán fideszes politikus is.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke