Tiszafából készített teát ajánlott köhögés elleni alternatív gyógyszerként egy oldal. A Ködpiszkáló blog szerzője ezt nem tanácsolja, a tiszafa ugyanis igen mérgező. Az eset kapcsán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kérte a lakosságot, hogy körültekintően járjon el az interneten keringő receptekkel kapcsolatosan.

Négy bevándorló erőszakolt meg egy nőt a Bazilika környékén – elevenítettek fel az interneten egy tavaly szeptemberi, senki által meg nem erősített hírt. Az újraközlők még arra sem vették a fáradtságot, hogy az időpontot átírják, a támadás ez esetben is “másfél hete, vasárnap” történt. A cikkre ettől függetlenül annyi megosztás és lájk érkezett, hogy nem lepne meg, ha pár hónap múlva újra elsütnék valahol.

Így nézett ki Teréz anya 18 évesen – terjed az alábbi fotóról. A képen viszont nem ő, hanem egy Tran Anh Phuong nevű hölgy látható. A 2008-ban elhunyt amerikai asszony neten is fellelhető gyászjelentésében szerepel egy Teréz anya idézet, a Snopes szerint valószínűleg ez okozhatta a félreértést.

terez_anya_18_hoax

A pedagógus tüntetések főalakjának apja a rettegett ÁVH-vezér, Péter Gábor volt – híresztelte a héten Bencsik András facebookos posztjában. Galló Istvánné azonban nemhogy nem főalakja a pedagógus tüntetéseknek, de az apja sem Péter Gábor volt, hanem Dr. Péter Ferenc. Az információ idővel Bencsik Andráshoz is eljutott, mert posztját még aznap törölte.

Összeragadt egy prostituált halott kliensével – számoltak be a lapok világszerte egy kínai esetről. Sőt a híradások még egy videót is mutattak arról, ahogy a férfit letakarva elszállítják. A Snopes szerzője azonban nem lepődne meg, ha a beszámoló kamu lenne. További részletek itt.

Addig idegesítették az olasz sportriportert élő adásban, míg ki nem borult – írta meg a Comment.com a hét elején. Aztán arról is beszámoltak, hogy ők is csak “beszopták a banános kamuvideót”. Merthogy a videó nem valódi, hanem egy színészekkel eljátszott móka volt.

REVEALED: The TRUTH about that Italian reporter banana prank… | #TFRDD HD

► SUBSCRIBE to THE FOOTBALL REPUBLIC: http://bit.ly/tfrSUBSCRIBESo about that deadline day Italian reporter banana prank…► FOLLOW us on Twitter: http://bit…

A KFC mutáns, hatlábú csirkékből készíti ételeit – terjedt képpel is alátámasztva Kínában. Az alaptalan szóbeszéd és a kamufotó terjesztése miatt a közelmúltban három kínai tech céget is elítélt a sanghaji bíróság. A vád az volt, hogy a cégek nem léptek fel a közösségi üzenetküldő oldalaikon megjelenő pletyka ellen.

A PIN-kód megfordítása riasztja a rendőrséget – bukkant fel a neten újra egy ősrégi körlevél. A jótanács a Snopes.com szerint 2006 óta terjed az interneten, de az abban foglaltak nem felelnek meg a valóságnak. Egy chicagói üzletember ugyan 1998-ban, SafetyPIN név alatt levédetett egy ilyen rendszert (és még a tükörkódokra is gondolt), éveken át tartó ajánlgatása ellenére azonban a bankok nem kértek a megoldásból.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!