Hitlernek komoly vizelési problémái voltak egy új tanulmány szerint, nem beszélve a férfiasságáról, ami nem nőtt túl nagyra, ráadásul csak egy heréje volt. Két nem túl prűd brit történész még a náci vezér pontos méreteit is megadja, ami alapján valószínű, hogy Hitler szexuális élete nem lehetett fergeteges

– számol be például a Magyar Idők a hét egyik bulvárbombájáról.

Mit tudni a mikropéniszvádról?

Az állítás gyorsan végigfutott a sajtón, pedig az Independent által megszólaltatott történész szerint az állítást érdemes óvatossággal kezelni. És itt kivételesen nem egymással rivalizáló kutatókról van szó, vagyis arról, hogy egyik történész fel akar mászni a másik hátán a világhírig, hanem az mondja ezt, akit a lapok világszerte idéznek a témában.

A szerzőpáros ugyanis a könyvben csupán arról ír bizonyosságként, hogy a német diktátornak komoly gondjai voltak hímvesszőjével, többek között egy hypospadias nevű betegségben szenvedett.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának oldala szerint ez “a külső húgycsőnyílás veleszületett rendellenességét” jelenti, és – a húgycsőnyílás elhelyezkedése alapján – különböző súlyossági fokozatai lehetnek. Tünetei közé tartozik a rendellenes vizelés, a külső húgycsőnyílás szűkület, a vizeletsugár elvékonyodása, a merevedési zavar vagy a gáti formánál terméketlenség.

És – ami témánk szempontjából a Independent cikke szerint fontosabb – a pénisz esetenként nagyobb felületen kapcsolódik a testhez, ami miatt kisebbnek tűnhet. Erre azonban a kutatók már nem találtak bizonyítékot, csupán a hypospadias egy súlyosabb és ritka formájára, amely során a húgycsőnyílás a hímvessző herezacskóhoz közeli részén helyezkedik el. Minden más – vagyis a mikropénisz emlegetése – már nem bizonyítékokon alapszik, hanem csak feltételezés.

Másról is beszélnek

Megemlítik viszont könyvükben a diktátor egy másik betegségét: le nem szállt jobb heréjét. Utóbbi érdekessége, hogy történészek és életrajzírók korábban egyöntetűen legendaként számoltak be róla, amit állításuk szerint semmiféle bizonyíték nem támaszt alá. Ellentábor azonban mindig is volt a kérdésben, de újabban már ők is több csoportra oszlanak.

Egy hatvanas évekbeli visszaemlékezés szerint Hitler egy első világháborús ütközetben veszíthette el egyik heréjét, egy egészen friss, tavalyi tanulmány szerint – amely egy 1923-as börtönvizsgálat okmányain alapul – azonban Hitlernek jobboldali rejtettheréjűsége volt.

A diktátor egyheréjűsége egyébként a második világháborúban olyannyira elterjedt szóbeszéd volt, hogy még egy gúnydalt is megihletett. Szövegét – Hahner Péter 100 történelmi tévhit című könyve szerint – Toby O’Bryan írta 1939-ben, a Bogey Ezredes Indulójának 1914-ben született dallamára:

Hitlernek csak egy golyója van,
Göringnek kettő, de nagyon kicsi,
Himmlerrel hasonló a heyzet,
Szegény Goebbelsnek pedig egyáltalán nincs.

A dallam többször elhangzik a Híd a Kwai folyónban is, mivel azonban szövegét a film 1957-es készítésekor túl illetlennek találták, ezért a katonák csak fütyülik a nótát.

A Salon szerint egyébként jobb, ha bele sem gondolunk annak magyarázatába, hogy az emberiség miért foglalkozik még ennyi idő után is ilyen megszállottan Adolf Hitler péniszével, heréivel és szexuális életével.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!