A világ legidiótább városának nevezték a közelmúltban az észak-karolinai Woodlandet, amelynek lakosai állítólag az alábbi indokok miatt mondtak nemet a város köré telepítendő napelemfarmokra:

– a napelemek elszívnák az energiát a Naptól,
– a napelemek elszívnák a fényt a növényektől,
– a napelemek növelnék a rákos megbetegedések számát.

A meghallgatás után a városi tanács elvetette a napelemek telepítését. Ennyi volt a hír, de ha elolvassuk a Vox és a Snopes témában írott cikkeit, a hír hülyeség része ugyan ugyanúgy hülyeség marad, de a nemleges döntés szélesebb kontextusba kerül.

A Snopes szerint ugyanis a városi tanács döntésében nemcsak a meghallgatáson előadott abszurd félelmek játszottak szerepet, hanem gazdasági megfontolások is. Nem idézték a lapok például annak a nőnek a felszólalását, aki a környékbeli napelemfarmokra mutogatva elmondta, hogy azoknak köszönhetően ingatlanja teljesen értékét veszítette, és azokat a véleményeket sem, amelyek szerint a napelemfarmok túlburjánzása hasonló hatással lehet a helyi gazdaságra és közösségi életre, mint a közeli 95-ös országos autópálya megépítése.

Hogy mi lett volna Woodland haszna a további napelemtelepekből, arról már a Vox cikke számol be. Állítólag nem sok. Az elszegényedett, idősödő lakosságú, magas munkanélküliség jellemezte vidéki városka nem sok pénzt látott volna a további napelemek telepítéséből. Mivel azokat külterületekre tervezték, adóbevétel nem jött volna a projektből, és az itt termelt áram sem enyhítette volna a település áramszámláit. Az egyedüli hozzájárulás az az évi 7 ezer dollár kiképzési támogatás lett volna, amit a város tűzoltósága kapott volna az esetleges tűzesetek szakszerű kezelésére.

Eredetileg egyébként ezek az indokok is benne voltak abban a cikkben, amely a kétes világhírig repítette a woodlandiakat, de ezek nem voltak olyan hangzatosak, hogy a hírt átvevő lapok felhasználják őket. A Vox szerint könnyű gúnyolódni az irracionális félelmeken (amelyeket egyébként egy vagy két civil felszólaló tett hozzá a vitához), de a döntés mögött mélyebb aggodalmak húzódtak.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!