Az Iszlám Állam jövőre romba dönti Európát – kapták fel a bulvárlapok a Balkán Nostradamusának tartott Baba Vanga jóslatát. A húsz évvel ezelőtt elhunyt, vak bolgár látnokról beszámoló újságok sosem felejtik el megemlíteni, hogy Baba Vanga több száz jövendölésének 90 százaléka valóra vált – többek között a thaiföldi cunamiról, a New York-i terrortámadásról és Obama megválasztásáról. Hogy ezeket a jövendöléseket Baba Vanga kinek és mikor mondta el, az már egyik anyagból sem derül ki, ráadásul a hozzá kapcsolt jóslatok jelentős része csak a jósnő 1996-os halála után bukkant fel. Ilyen állítólag az a neten futó lista is, amely Baba Vanga évezredekre előretekintő – többek között Európa elnéptelenedését, ufókat, marsi háborút és világvégét vizionáló – látomásait is tartalmazza. E listáról azonban – egy 2010-es bolgár cikk szerint – még a Baba Vangához közel állók is azt állítják: a jósnőnek semmi köze hozzá, valaki visszaél a nevével.

Hat nap alatt ért útlevele bemutatása nélkül Törökországból Párizsba – állította a Sun szabadúszó újságírója. A lap azonban törölte a cikket, miután a horvát hatóságok kijelentették: márpedig ők kétszer is ellenőrizték a férfi okmányait.

Joaquín El Chapo Guzmán mexikói drogbáró hadat üzent az iszlám államnak – adta hírül a sajtó a héten világszerte. A Sinaloa drogkartell szökésben lévő vezetője állítólag levélben figyelmeztette az ISIS vezetőjét, hogy emberei tönkretesznek mindenkit, akik az ő üzleti területére tévednek. A komoly lapok által is megírt történetből azonban semmi nem igaz, a cikk eredetije a Thug Life Videos nevű oldalon jelent meg.

Egy muszlim nő, miután egy idegen figyelmeztette pénztárcája elhagyására, megsúgta jótevőjének, hol és mikor lesz a következő terrortámadás – terjed a párizsi terrortámadás óta Nagy-Britannia-szerte egy globálisan ismert városi legenda. A szóbeszéd különböző korokban megjelenő különböző változatairól a Snopeson olvashattok részletesebben.

Éveken át állig felfegyverzett taktikai egységeket küldött online játékostársaira egy kanadai tini, a hatóságok mégsem tudtak mihez kezdeni vele. Egy bűncselekmény-sorozat és annak háttere a New York Times feldolgozásában.

Az 1939-es nyilas és az 1945-ös kommunista szavazótábor hasonló, sőt azonos volt – ilyen és ehhez hasonló választási legendáknak járt utána a Tényleg.com legújabb frissítésében. Ami az idézett legendát illeti: Ignácz Károly történész szerint a nyilas és a kommunista társadalmi bázis azonosságát átfogóan nem lehet igazolni, de még az azt állítólag alátámasztó, kiragadott példák egy része se stimmel. Bár bizonyos hasonlóságokat találhatunk, de ilyenek az 1939-es szélsőjobboldal és minden nagyobb 1945-ös párt között vannak. A mai történeti szakirodalom szerint a szélsőjobboldal társadalmi bázisa igen vegyes volt, minden réteg szerepelt benne.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!