Caitlin Dewey egészen pontosan 82 héten át válogatta ki péntekenként az előző egy hét kamuhíreit. Ez idő alatt a neten keringő hoaxok, tréfák és kamuhírek száma nem csökkent, levadászásuk azonban egyre uncsibb lett. Míg régen szükség volt némi internetes készségre a cáfoló munkához, ma a legtöbb esetben elég megnézni az adott furcsa hírt közlő szájt About vagy Disclamer oldalát, amiből kiderül, hogy a szájt csak egy paródia- vagy szatirikus oldal – írja Dewey.

Ráadásul az emberek nagy részét már egyáltalán nem érdekli, hogy az adott hír igaz-e vagy sem. Semmit nem könnyebb eladni a neten manapság azoknál a cikkeknél, amelyek hitvallásunkat, gondolatainkat erősítik meg. Az ilyesfajta dezinformációs tevékenységet űző oldalak sikert sikerre halmoznak, miközben – teszem hozzá már én – az ugyanezen időszakban elindított, a hírek élő ellenőrzését végző Emergent.info oldal néhány hónap működés után bezárt.

Dewey szerint munkája azért is felesleges, mert azokat, akik megosztanak például egy olyan nyilvánvaló kitalációt, miszerint egy alaszkai bíró elrendelte Barack Obama amerikai elnök letartóztatását, jó eséllyel amúgy sem a Washington Post blogja fogja meggyőzni a hír valótlanságáról. Ezért aztán a jövő évtől változtatni fog: hogy ez a hírcsekkolási tevékenység teljes megszűnését vagy csupán a bejáratott forma átalakítását jelenti, nem derül ki egyértelműen – majd meglátjuk.

Ami az Urbanlegends.hu hasonló, az Intersect által inspirált kamufrontos sorozatát illeti: egyelőre nem tervezem megszüntetni. Ezek a válogatások eddig sem elsősorban kamuoldalak közösségi oldalakon terjedő kamucikkeire koncentráltak, hanem közülük inkább azokra, amelyek – áttörve egy szintet – a hagyományos médiában is megjelentek. Ezt pedig továbbra is fontosnak tartom, ezért amíg lesz rá energiám, csinálni is fogom. Korábban is volt rá példa, hogy néhány hét kimaradt, de hónap biztosan nem fog eltelni nélküle.

Előbb azonban a jövő hétre megcsinálom az éves válogatás második részét.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!