Január

2015 első paranoid elméleteit a Charlie Hebdo elleni párizsi támadás váltotta ki. A terrorcselekmény után – amerikai közvetítéssel – Európában is felütötték a fejüket az úgynevezett false flag teóriák, amelyek általában azt sugallják: az éppen aktuális támadást a kormányzat szervezte meg és hajtotta végre saját céljai támogatására. A Párizs kapcsán falsflagezők gyanúsnak találták az utcán megölt rendőr kivégzését, a támadók ruházatát, valamint a hátrahagyott igazolványokat, meglátásaikat pedig videóba gyűjtve terjesztették. A novemberi párizsi merénylet után egyesek még az amerikai lövöldözések helyszínén “leleplezett” fizetett krízisszínészeket is felismerték a francia főváros utcáin. Túlsajnálni persze nem kell e teóriák kiagyalóit: egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy mindent komolyan gondolnak, tömegtermelésre járatott teóriagyártásukkal viszont egészen biztosan jól keresnek.

– Január elején magyarul is terjedni kezdett egy régi üzenet, amely szerint autótolvajok szélvédőre ragasztott cetlik segítségével rabolnak el kocsikat. A szöveg 2011 óta változatlan formában terjed: a hivatkozott eset 2015 elején is ugyanúgy a “múlt héten” történt a “közeli Auchanban, mint négy évvel ezelőtt.

“Magyar virtus egy képben” kommenttel egy másik szélvédős papírt ábrázoló kép is nagyot futott januárban. A cetli szövege a következő volt: “Szia! A nevem Peti, véletlenül nekimentem a kocsidnak és valaki látott szóval most úgy teszek, mintha leírnám az adataim.” Bár nem derült ki minden kétséget kizáróan, hogy a fotó valós esetnek állított-e emléket, a bemutatott sztori semmiképp nem “magyar virtus”, hanem egy világszerte ismert városi legenda.

Minden szombat munkanap lesz – írta meg az év első hónapjában egy többségében kitalált hírekben utazó lájkvadász oldal. A kamuhír terjedésének motorja szokás szerint a Facebook volt, ahol néhány nap alatt tízezrek támogatták meg lájkukkal a cikket – és a dezinformálásból hasznot húzó szerzőt.

– Meztelen képeket mutatott be a horvát elnökasszonyról az Informer című lap. Aztán kiderült: alaposan mellényúltak a fotók közlésével, azokon ugyanis nem az elnök, hanem egy ismert pornószínésznő volt látható.

– Emberi árnyékot fényképezett a Curiosity a Marson – ünnepeltek január végén az ufóhívők. A több éves NASA fotót publikáló UFO Sightings Daily azonnal fel is tette kérdéseit: ez lenne a bizonyíték arra, hogy a Curiosity a Mars helyett a Földön bohóckodik? Vagy hogy emberek élnek a Marson? Esetleg hogy földönkívüliek játszanak ottani gépünkkel? A Snopes szerint a lap kihagyott egy jóval valószínűbb forgatókönyvet: ez legfeljebb arra bizonyíték, hogy egy furcsa formájú objektumra vetülő fény furcsa formájú árnyékot hozhat létre.

NASA

Február

Atombomba robbant február 8-án Ukrajnában – adta hírül fotóval illusztrálva az Internet Chronicle. A kamuhírekben utazó szájt hírét idehaza is sokan megosztották a Facebookon, többségében az “amiről az újságokban nem olvashatsz” típusú kommentárokkal. A videón is megörökített eset azonban valójában nem atomtámadás volt, hanem egy robbanóanyagot gyártó üzemet ért támadás.

– Egy orosz férfit elkábítottak, majd ellopták a heréit – futott körbe februárban egy újabb extrém szervkereskedős rémisztgetés. A Daily Mail által is közölt sztoriban a nős színészt állítólag egy fiatal, szőke nő csábította el egy moszkvai bárban, majd miután együtt italoztak és szaunáztak, másnap vérben tocsogva ébredt. Feltételezése szerint heréit profi szervtolvajok lopták el, hogy a fekete piacon értékesítsék. A Snopes szerint azonban a herék transzplantációja nem túl gyakori és nem is könnyen kivitelezhető beavatkozás, ezért aztán a legendavadász oldal az esetet pletykának minősítette.

– Azáltal, hogy a Kresz a menetirány szerinti ültetést erőlteti, halomra öli gyerekeinket a kocsiban – terjedt február végén a magyar weben. A Totalcar szerzője szerint azonban a Kresz “nem határozza meg, milyen irányban kell szállítani gyermekünket”, “ezt a konkrét biztonsági gyermekülés konstrukciója dönti el”. Vagyis szerinte semmiképp ne tegyünk egy előre néző ültetésre tervezett pótülést hátrafelé a kocsiba, csak mert a neten ilyesmit hallottunk.

Abdullah jordán király személyesen vezeti az ISIS elleni háborút a jordán pilóta brutális kivégzését követően – terjedt el a neten, miután Abdullah egy harci ruhás, szigorú tekintetű képet posztolt magáról a Facebookon. Erről természetesen szó sem volt, a király – bár állítólag maga is képzett pilóta – nem vett részt a bevetésekben.

– Az ISIS élve éget el keresztény kisgyerekeket – terjedt el február közepén egy fotó a neten. A kérdéses kép azonban – bár gyerekeket és lángoló tüzet egyaránt tartalmaz – nem keresztény gyerekek ISIS általi elégetését ábrázolta. A felvétel a szíriai Doumában készült egy kormányellenes tüntetésen, ahol a kicsiket csak beöltöztették ISIS-fogolynak – a valóságban egy Aszad-ellenes politikai performansz szereplői voltak.

A képen nem ISIS által elégetett gyerekek láthatók, hanem egy szíriai tüntetés résztvevői.

Március

Vadbarmok borotvapengéket erősítettek játszótéri mászókákra – terjedt el március elején. A Facebookon közzétett eset valójában az Egyesült Államokban történt 2014 márciusában, de a kommenteket olvasva ez az információ nem mindenkihez jutott el.

– Egy spicces gorilla nekiugrott az őt fényképező fotósnak – értelmeztek egy képet a neten. Az eset valóban megtörtént, de a részegségről szóló rész valószínűtlen, vagy legalábbis azon a módon biztosan nem történt meg, ahogy a kép készítője állította.

– Az Európai Unió 2017-ben bevezeti a kötelező csipezést – élesztette fel az évek óta futó rémisztgetést a TudnodKell oldal. Az új verzióban Orbán neve is felbukkant, és a teljesen katyvasz szöveg utóiratában az okostechnológiák veszélyeire is figyelmeztettek.

– Putyin meghalt, titokban gyermeke született, megpuccsolták a tábornokok – többek között ilyen összeesküvés-elméletek keringtek a világsajtóban azután, hogy az orosz elnök hetekre eltűnt a nyilvánosság elől. Aztán Putyin előbújt a barlangjából, és Szentpéterváron találkozott Almazbek Atambajev kirgiz elnökkel. “Pletykák nélkül unalmas lesz” – válaszolt faarccal az eltűnése okait firtató kérdésekre.

– Manu Chao gerillakoncertet tart a Gólyában – hirdette egy pesti szórakozóhely. Bár az április elsejei időpont sokakban gyanút ébresztett, mégis több mint 4 ezren jelentkeztek. A vicc elfajulásától tartó üzemeltetők aztán végül kiírták: “Ezt az eseményt áprilisi tréfának szántuk, ami 24 óra alatt olyan hullámokat vert, hogy szeretnénk egyértelművé tenni: nem tudunk arról, hogy Manu Chao koncertet ad szerdán a Gólyában”.

– A Germanwings másodpilótája iszlám terrorista volt – jelent meg a tragédia után nem sokkal egy összeesküvés-elmélet. A német nyomozók azonban nem találtak politikai vagy vallási motivációra utaló nyomokat a pilóta lakásán végzett házkutatás során.

– PUTIN nevű, szivárványszínű párnával szólt be az IKEA az orosz melegellenes törvény ellen tiltakozva – terjedt március végén. A párnát ábrázoló kép először a Redditen jelent meg, aztán a Twitteren és a Tumblrön terjedt tovább. Hamar kiderült: nincs ilyen nevű IKEA-termék.

Hoax a putyinos IKEA párna

Április

– Emeletes metró Berlinben, starwarsos CERN-kutatás, pacmanes Google Maps, kézműves szelfibot a Motorolától, délebbre csúszó Egyenlítő, mellnagyobbító úszó, puccs Izlandon, szelfizést segítő cipő és a Csillagainkban a hiba folytatása – többek között ezeket hozta az idei Kötelező Vicceskedések Napja.

Áprilisban minden korábbinál jobban elszaporodtak a neten a gyerekrablásra figyelmeztető felhívások. Csak az Urbanlegends.hu-n több mint százezren nézték meg például azt az egy évvel ezelőtti rémhírt leleplező bejegyzést, amely arról számolt be: gyerekrablók a Talking Angela nevű applikáció segítségével cserkészik be áldozataikat (ez normál esetben az egész oldal egyhavi nézettsége). Bár a szóbeszédek hatására néhány fals riasztást a rendőrség is cáfolt, minden lájkvadász oldal felhívásával nem tudtak foglalkozni. Mindenesetre a hónapban szinte minden hétre jutott egy-egy nyugtatgató és felvilágosító hatósági közlemény az internet felelős használatáról.

Anyja énekére tapsol a 14 hetes magzat – láthattuk egy ultrahangfelvételen, amely azonban csak egy ügyes szerkesztés eredménye volt. Bár a videón valóban egy kezeit összeérintő, majd szétválasztó magzat látható, de ez nem egy tudatos és ismétlődő tapsolás volt, és főként nem az anya által énekelt dalra. A szóban forgó felvételen egyetlen egy “taps” látható, amit az orvos pörget oda-vissza az énekhez igazítva.

Hárommilliós bírságot szabott ki az adóhatóság egy idős nénire, aki rendszeresen a Nyugatinál árulja sütijeit – ez volt a hónap leggyorsabban és legszélesebb körben terjedő kamusztorija. A több sebből vérző történet felrobbantotta a magyar internetet, és a zaj addig nem is ült el, amíg nem jelentkezett valaki, aki beszélt a nénivel.

A gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott címkén lévő számsor megmutatja, hogy bio- vagy génmódosított-e – állította egy körlevél. Nem fogjátok elhinni, hogy a több sebből vérző figyelemfelhívás miben nem segít egészen biztosan: a génmódosított termékek leleplezésében.

A színész Dennis Quaid elvesztette a fejét egy forgatáson, és faszfejeket és lószart fröcskölt kollégáira – írták a lapok április közepén, és az őrjöngésről videó is készült. Amiről persze másnap kiderült, hogy kamu. De így sokkal jobb.

Május

Megismétlik a matekérettségit – terjedt el májusban az infó az Index egy 2005-ös írása alapján. A facebookos megosztások miatt életre kelt tízéves cikk tetejére a portál egy látványos cáfoló feliratot tűzött.

– Fekáliát találtak férfiak szakállában, méghozzá legalább annyit, mint a vécékagylóban – terjedt el a sajtóban. Az idézett vizsgálatnak a Guardian is utánajárt, és kiderült: se komolyan vehető tanulmányról, se szakállban rejtőzködő fekáliáról nincs szó. Ha létezik is kevésbé higiénikus szakáll, egy helyi tévé saját műsorára hivatkozva általánosságban azt mondani a szakállasokra, hogy büszkeségük olyan koszos, mint a vécékagyló, erős túlzás.

Tinik azzal hergelik egymást, ki mennyi fájdalomcsillapítót mer bevenni egyszerre – adta hírül a sajtó. A paracetamol kihívásnak nevezett hájp a hírek szerint Nagy-Britanniából eredt, ahol egy skóciai diákot már kórházba is kellett szállítani emiatt. A Snopes szerint azonban ezt az új “lázat” is csak a média fűtötte. Az idézett közösségi oldalakon leginkább csak olyan posztokat lehetett találni, amelyek az “újfajta őrület” felbukkanásáról számoltak be, vagy azt tanácsolták, hogy ne vegyünk részt ilyesmiben. Bizonyítékokat egymást bátorító tinikre, vagy beszámolókat hasonló kihívásban való részvételről az oldal szerkesztője nem nagyon talált.

Ronaldo 7 millió eurót adott a nepáli károsultaknak – írták meg az április végén a nepáli földrengés után sokfelé. A Save The Children szervezet azonban tagadta ezt a sajtóértesülést, mégis köszönetet mondott a focistának, amiért több mint 100 millió facebookos követőjét szólította fel adományozásra.

Emberi maradványokat etettek a vendégekkel Nigériában híradások szerint. A hír közlői a BBC-re hivatkoztak, ők azonban bocsánatot kértek a megalapozatlan infó terjesztéséért. Utóbb kiderült: egy 2012-es ügy felmelegítéséről van szó, ami lehet, hogy már akkor sem egészen úgy esett meg, ahogy a sajtó tálalta.

Tíz százalékkal gyorsabban fogyhatunk, ha minden nap eszünk csokit – állította egy sajtóközlemény. A “Johannes Bohannon, Ph.D.” által jegyzett “tanulmány” főleg német lapokat tévesztett meg, többek között a nagy példányszámú Bild címlapjára is kikerült. Az igazi Bohannon aztán az io9.comon leplezte le magát: valójában egy német tévés riporter kérte fel, hogy segítsen neki egy kamutanulmánnyal bemutatni az áltudományos fogyókúraipar működését.

Június

– Betiltotta a galambok tenyésztését az Iszlám Állam, mivel a fedetlenül repkedő madarak látványa sérti a vallásos embereket – futott körbe a világon a hír. Később kiderült: egy szövegértelmezési hibáról van szó.

Egy szegedi lány szerint idegenek egy fekete furgonba akarták tuszkolni, és csak a piaci árusok jóvoltából úszta meg az esetet. A rendőrség semmi gyanúsat nem talált a térfigyelő kamerák felvételein, és végül a lány is elismerte: nem támadták meg.

Kegyeletsértő képek lobogtatásával, szinte kárörvendve adtak hírt szélsőjobbos oldalak az állítólagos “négerimádó”, bevándorlókat támogató, fiatal svéd nő meggyilkolásáról. Június közepén egy svéd legendavadász kolléga segítségével próbáltam megtudni, mit lehet tudni Elin Krantz 2010-es haláláról.

– Csirke helyett rántott patkányt kapott – állította június közepén egy gyorsétterem vendége. Az étteremlánc tagadott, majd miután a vádló végre átadta a reklamált fogást, a cég független DNS-teszttel tisztázta magát. Nem fogjátok elhinni, mi volt a patkánynak mondott fogás. Csirke.

– Ítéletidő tombolt június közepén Tbilisziben, aminek hatására vadállatok szabadultak ki a helyi állatkertből. És bár voltak eredeti fotók és videók is az utcán mászkáló állatokról, rengeteg kamu kép terjedt a neten.

– Egy német férfi állítólag szó szerint értelmezte a válás utáni vagyonmegosztást: félbevágott autót és iPhone-t egyaránt. Az egészet videóra vette, majd elpostázta exének. Később kiderül, német ügyvédek gerillamarketingjéről volt szó.

felbe_kocsi

A második félév összefoglalóját megtalálod itt.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!