Péntek este, szombat hajnalban sokfelé lehetett olvasni, hogy az Eiffel-tornyot elsötétítették az áldozatok emlékére. A legtöbb weboldal a Sky News felvételét szúrta illusztrációként a cikkébe, az azonban a Charlie Hebdo elleni merénylet utáni, 2015. január 8-ai elsötétítést örökítette meg. A torony ugyan pár órával a mostani támadás után is elsötétült, de akkor még nem az áldozatok emlékére, hanem mert hajnali egykor egyébként is minden nap lekapcsolják a díszkivilágítást.

Az is elterjedt, hogy a New York-i Empire State Building épületét fényekkel a francia trikolór színeibe öltöztették, de ez is a Charlie Hebdo elleni attak után történt. Az Empire State Building a mostani támadás után csak simán elsötétült.

Nem egy muszlim biztonsági őr akadályozta meg a párizsi stadionrobbantást. A különböző formákban terjedő történet főhősének csupán a keresztnevét ismerjük: Zouheir. Ő volt az állítólag, aki a bejáratnál észrevette az egyik merénylő testére erősített robbanóanyagot, és meghiúsította a támadó stadionba való belépését, megmentve ezzel “több ezer szurkoló, köztük a francia elnök életét”. A történet bizonyos verzióiban ezért az életével fizetett, más változatokban túlélte a robbanást. A Snopes utánajárt ennek az esetnek is, és kiderült, hogy a sztori alaposan ki van színezve. Részletek.

Nem Banksy a szerzője annak az Eiffel-tornyot a békejellel ötvöző szimbólumnak, amely a támadás után a szolidaritáskifejezés egyik fő eszközévé vált. A tévedést valószínűleg az okozta, hogy a jelet kitették egy kamu Banksy Twitter-feedre is. Valódi szerzője Jean Jullien, akiről részletesebben a Wired cikkében olvashattok.

paris_jullien

Földünk egyre inkább kezd egy szemétdombra hasonlítani – osztották meg tömegek Ferenc pápa tweetjét a támadás után. A dátumot itt sem sokan figyelték: a katolikus egyházvezető ezt júniusban mondta, a globális felmelegedéssel összefüggésben.

Donald Trumpnak is újra előszedték azt a tweetjét, amelyben az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns azon morfondírozott, hogy lám-lám mik történnek a világ szigorú fegyverkorlátozással élő államaiban. Ezt azonban Trump szintén a Charlie Hebdo elleni támadás után írta, még januárban. Az aspiráns persze most sem hagyta ki a belpolitikai töltetű odapiszkálást: friss megnyilatkozása szerint “nagyon-nagyon más lett volna a helyzet”, ha az áldozatoknál fegyver lett volna.

Úgy néz ki Párizs a támadás másnapján, mintha a Walking Dead zombisorozat jelenetei elevenedtek volna meg – kommentált egy twitterező egy kihalt párizsi utcákat, tereket ábrázoló fotót (lásd fent). A kép azonban a 2008-as Silent World művészeti projektből származik, amely a világ nagyvárosait képzeli el emberek nélkül. Az igazi Párizsban valójában meglepően gyorsan – legalábbis a januári merényletek után mindenképpen – beindult az élet a merénylet másnapján.

Nem voltak támadások sem a Louvre-ban, sem a Forum des Halles-ban, sem a Centre Georges Pompidou-ban. A Twitteren gyorsan terjedő szóbeszédet valószínűleg az adott környékeken tapasztalható fokozott rendőri aktivitás váltotta ki. Ugyanígy nem történt terrorattak a Párizs-környéki Bagnolet-ban sem a párizsi merénylet másnapján, a francia Metro híre szerint egy esküvő résztvevőinek petárdázását értették félre.

A párizsi áldozatokkal való szolidaritást kifejező, franciásított Facebook-profilkép nem egy vírus, hiába is állították azt a Hoax-Slayer tudósítása szerint többen is, hanem a közösségi oldal által biztosított vélemény- és támogatáskifejező lehetőség. A fenyegetés egészen komolytalan magyar verziója azt ígéri, hogy a zászlósított profilok tulajdonosait egy “hongkongi típusú vírus” támadja meg. “Avval, hogy föltetted a trikolórt, magad is részesévé váltál egy a világhálót használó nemzetközi terrorszervezetnek, amely lajstromba vesz profilképeddel, összes adatoddal együtt” – állítja a csupa nagy betűs figyelmeztetés.

facebook_french_flag

Nem jósolták meg a támadást előre – egy kamu screenshot szerint egy francia videós oldalon már november 5-én írtak a közelgő robbantásokról, a kamikaze akciókról és a száznál is több áldozatról. A BuzzFeed francia oldalán kint van az eredeti hozzászólás is, amelynek semmi köze a merényletekhez.

Francois Hollande nem kapott sztrókot a támadás következtében, így kórházba sem kellett őt vinni emiatt. Az erről beszámoló oldal egy algériai paródiaoldal volt. Már az első tudósításokból is tudni lehetett, hogy a francia elnököt sikeresen kimentették a stadionból, ahol a Franciaország-Németország barátságos mérkőzést nézte.

A támadás után gyorsan megjelentek azok az összeesküvés-elméletek is, amelyek szerint a párizsi merénylet false flag volt, azaz szélsőségesek terrorcselekménye helyett titkos erők által megrendezett csapás. A hasonló teóriákban hagyományosan erős beforeitsnews.com pontba szedte a “bizonyítékokat”: nem fogom kifejteni mindet, akit érdekel, keresse meg. A legnevetségesebb mind közül talán arra hivatkozva összeesküvést sejtetni, hogy a különböző sajtóorgánumok mást és mást írtak a merénylők számáról, különböző szemtanúk pedig más és mást mondtak a használt fegyverekről. Gyanús, nagyon gyanús!!! Ennél már csak a Párizsban újra felbukkant krízisszínésznő esete árulkodóbb.

Egy kanadai szikh újságíró készített egy fürdőszobai szelfit magáról iPadjével, amit a bosszúéhes internetezők Koránra cseréltek. A férfi arcát egy spanyol lap a címlapján közölte – az egyik párizsi terrorista képaláírással.

jubbal_vereen

Nem nyerészkedtek az Uber sofőrjei a terrortámadás éjszakáján – legalábbis ezt állítja a közösségi fuvarozó cég. Az Uber állítólag 30 perccel a merényletek után leállította rendszerében azt az opciót, amely lehetővé teszi a kereslet függvényében történő dinamikus – tehát túlkereslet esetén emelkedő – árképzést. Részletek.

Nincs bizonyíték arra, hogy Playstationnel kommunikáltak volna a párizsi merénylők egymással. A híresztelés a Forbes azóta javított cikke nyomán terjedt el, de sem az az állítás nem igaz, hogy erről a belga hatóságok beszéltek volna a merénylet után, sem az, hogy a hatóságok találtak is egy PS4 konzolt a hétvégi házkutatásokon. Részletek.

Nem halt meg 18 ezer ember földrengésben a párizsi merényletekkel egy napon Japánban. Ennek ellenkezőjét egy olyan körlevél állította, amely a most pénteken – péntek 13-án! – történt szerencsétlenségeket, merényleteket gyűjtötte össze. Valóban volt merénylet Párizsban, Bagdadban és Bejrútban – ez a része igaz a levélnek (igaz, Bejrútban 12-én robbantottak). Nagy hurrikán azonban októberben pusztított Mexikóban, a szintén megtörtént 13-ai japán földrengésnek pedig nem volt 18 ezer áldozata (az a 2011-es rengés volt).

Az összeállítás a The Atlantic, a Quartz, a BuzzFeed, a Thatsnonsense, a Washington Post, a New York Times és a francia Metro cikkeinek felhasználásával készült.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!