A híresztelés – miszerint a terroristák a PlayStation 4 nehezen lehallgatható csetrendszerét használták merényletük megszervezéséhez – a Forbes azóta javított cikke nyomán terjedt el – írja a gamestar.hu. A hír után sokan elkezdték a konzolt démonizálni, holott egyáltalán nem bizonyított, hogy az elkövetők valóban PS4-ekkel kommunikáltak.

Mint arra a Washington Post cikke rámutat: sem az az állítás nem igaz, hogy erről a belga hatóságok beszéltek volna a merénylet után, sem az, hogy a hatóságok találtak is egy PS4 konzolt a hétvégi házkutatásokon. Az igazság ezzel szemben az, hogy egyrészt a belga belügyminiszter napokkal a pénteki támadás előtt beszélt arról, hogy általában nem könnyű megfigyelni a terroristák kommunikációját, mert nehezen lehallgatható eszközöket használnak (ilyen például a PS4), másrészt a házkutatásokon talált tárgyak listáját sem tették közzé még akkor, amikor az ezzel kapcsolatos cikkek íródtak.

“A PlayStation 4 lehetőséget ad a barátok és játékostársak közti kommunikációra, mint ahogy az a modern, összekapcsolt eszközök esetében általános. Felelősséget vállalunk azért, hogy komolyan megvédjük a felhasználóinkat, és arra bátorítjuk őket, valamint partnereinket, hogy jelentsék a sértő, gyanús, vagy illegális tevékenységeket” – idézi a gamestar.hu a Sonyt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!