A kampányában a bevándorlási politikára fókuszáló Trump a párizsi támadás hatására a mexikóiak után a muszlimokba is belekóstolt. Véleménye szerint adatbázisban kellene nyilvántartani az Egyesült Államokban élő muszlimokat, és azt ígérte: ha hatalomra jut, ezt meg is teszi.

A hangulat fokozása érdekében egy anekdotát is bevetett: az ABC-nek november 21-én adott interjújában arról beszélt, hogy a saját szemével látta, amikor a WTC elleni 2001-es merénylet után muszlimok ezrei ünnepelték a támadást New Jerseyben. Amikor a műsorvezető figyelmeztette, hogy valóban voltak ezzel kapcsolatos híresztelések, de a rendőrség szerint semmi ilyesmi nem történt, Trump megemlítette, hogy az esetről akkoriban részletesen is beszámolt a sajtó.

Befogadtuk őket, cserében megünnepelték a minket ért tragédiát

– sugallja a Trump által előadott történet, ami viszont a 2001-es terrortámadás utáni szóbeszédeket a kezdetektől figyelemmel kísérő Snopes szerint nem igaz – az amerikai lapok legfeljebb ezzel kapcsolatos híresztelésekről számolhattak be. Bár a Közel-Keleten valóban voltak örömködések a merénylet után, a New Jersey-i szóbeszédről a rendőrség gyorsan kiderítette, hogy nem volt alapja. Az NPR-nél mindenesetre újra átnyálazták az archívumokat, de ők sem találtak semmiféle híradást erről.

Egyesek szerint Trump csak szimplán hazudik saját politikai érdekeit követve, mások szerint pedig csupán memóriája hagyta cserben. Daniel L. Schacter Az emlékezet hét bűne című könyve kapcsán már én is írtam arról, hogyan válhat elménkben egy legenda “megtörtént” eseménnyé, illetve bemutattam pár tudományos kísérletet emlékeink változására. Még a támadás alatt hivatalban lévő elnök, George Bush memóriája is torzult, amikor utólag felidézte az aznapi eseményeket: ő maga úgy emlékezett, tévén keresztül látta az első gép becsapódását, miközben erről nem volt élő közvetítés.

Trump nem adja olcsón a bőrét

Visszavonulót pedig nem fúj csak azért, mert a tények nem erősítik meg mondanivalóját. Két nappal elhíresült beszéde és a sajtó korrekciója után egy tweetben szólította fel a Washington Postot, a lap kérjen bocsánatot tőle, amiért nem hitt neki. Állítása alátámasztásául egy cikkrészletet idézett, amelyben viszont csak arról esett szó: Jersey város hatóságai kikérdeztek néhány embert, akik állítólag ünneplő embereket láttak a támadás napján.

A Washington Post 2001-es cikke azonban – bármennyire is szeretné Trump – nem erősíti meg állítását, legfeljebb mindenre elszánt követői előtt lehet méltó visszacsapás. Az ugyanis csupán a szóbeszéd létezésére bizonyíték, ezrek ünnepi menetelésére nemigen.

A bizonyíték utáni hajszába most mindenesetre a Gawker is beszállt: 5 ezer dollárt fizetnek annak, aki minden kétséget kizáró bizonyítékot mutat fel az eseményre.

A legenda nyomában

A The Week cikkéből azt is megtudhatjuk, hogyan indult el az ünneplő arabos szóbeszéd egyik változata 2001. szeptember 12-én, azaz a terrortámadás másnapján.

A helyszín egy közel-keleti ételeket árusító detroiti vendéglő, itt örömködtek állítólag a támadás napján az arab vendégek. Az egészen addig sikeresen üzemelő hely libanoni tulajdonosa a pletykát hallva visszanézte a biztonsági kamerák aznapi felvételeit, de kárörvendésre utaló magatartást nem tapasztalt.

Mivel boltja forgalma nagymértékben visszaesett, a tulaj egy évvel később jogi úton próbált kártérítést kicsikarni a szóbeszéd feltételezett elindítóitól. A hely végül 2009-ben bezárt, többek között az alaptalan rágalmak okozta károk miatt.

Fotó: Julie Laiymani / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!