A vegák harmada húst eszik részegen – állította egy brit kutatás. A “tanulmánynak” utánajáró oldalak szerint azonban jó eséllyel csak egy kuponoldal médiahackjéről van szó. A Snopes nem foglalt állást abban, hogy a felmérést készítő VoucherCodesPro valóban felvette-e, vagy csak kitalálta kutatását, de azt megjegyzi: egy kuponoldal gyanús identitású személy által hitelesített felmérését tanulmányként idézni félrevezető gyakorlat. A theavocadbro szerzője ennél szigorúbb: ő 90 százalékot ad arra, hogy a felmérés kitaláció.

A vörös húsok ugyanolyan rákkeltők, mint például a cigi – terjedt el, miután az Egészségügyi Világszervezet besorolásában a pácolt és feldolgozott húsokat ugyanabba a kategóriába tette, mint az alkoholt és a dohányt. A jelentés világszerte nagy vihart kavart, de körülbelül egy nap múlva megjelentek a figyelmeztetést árnyaló, kontextusba helyező cikkek is (íme magyarul egy, angolul pedig kettő). Ezek lényege: a WHO csak annyit mondott, hogy szilárd bizonyíték van az említett húsok fogyasztása és a bélrák kialakulásának kockázata között, ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanolyan veszélyesek lennének az emberi szervezetre, mint a kategória többi eleme. Az Atlantic szerzője a bejelentés kapcsán azon gondolkodott el, vajon a WHO alszervezete miért olyan béna rákkal kapcsolatos figyelmeztetései kommunikációjában.

Politikusokat, sportolókat és más közéleti szereplőket hozott összefüggésbe a közelmúlt egyik prostitúciós leleplezésével egy Borsra hajazó, külföldről üzemeltetett magyar nyelvű oldal. A hazai lap nevét, arculati elemeit használó szájton megjelent listával kapcsolatban a hírbehozottak jogi képviselője a TV2-ben azt nyilatkozta: a névsor hazugság, és bár a külföldön regisztrált oldalak üzemeltetőivel szemben mindig nehézkes az eljárás, jelen oldal készítői hibát követtek el szájtjuk regisztrálása során, aminek köszönhetően a rendőrség a nyomukban van.

A bolgár rendőrség 10 ezer hamis útlevelet talált egy menekültnél – terjedt a neten. A Snopes szerint azonban a cikkben csupán különböző események – egy terroristagyanús marokkói személy ludwigsburgi letartóztatása és egy hamis útlevelekkel foglalkozó bolgár csoport tavalyi leleplezése – keverednek megtévesztő módon.

Október közepén újra a sajtóba került a családon belüli erőszak áldozatai számára kitalált fekete pont kampány. A Jezebel visszatekintő cikke idézte többek között a Project Sanctuary áldozatsegítő szervezetet, amely nem támogatja a segítségkérés ezen módját, valamint megemlítette azt is, hogy a kampány facebookos oldalát is törölték már azóta. Az alapító szerint eredetileg figyelemfelhívásra, a kommunikáció beindítására szolgáló ötlete idővel kicsúszott a kezei közül. A netet ellepték az áldozatok fekete pöttyös szelfijei, ami inkább ártott, mint használt eredeti terveinek.

Életre kelt a félig megevett hal egy nő tányérján egy gyorsan terjedő videó tanúsága szerint. A valóságban persze szó sincs feltámadásról: a halottnak és félig elfogyasztottnak látszó hal mozgását jó eséllyel valamiféle sóféle okozhatta. Mert még ha ki is múlik egy állat, izomzata még reagálhat különböző hatásokra.

– “Kiadtunk ma egy saját Magyar Hírlapot 10 ezer példányban, olyan hírekkel, amiket szeretnénk” – írta facebookos oldalán október 30-án a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A kamulap címlapján olyan hírek kaptak helyet, mint például a Leállítják Paks2 építését, a Feloszlik az MSZP vagy a Nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat. A Magyar Hírlap nem annyira örül “a lap arculatával, védjegyével, tulajdonosának, szerzőinek nevével” való poénkodásnak, ezért közleménye szerint megteszi “a szükséges jogi lépéseket”.

A gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott címkén lévő számsor megmutatja, hogy bio- vagy génmódosított-e a termék – állítja egy korábbi körlevél cikkesített változata, amely azonban még mindig több sebből vérzik.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke