same-girl-crying-oregonFalse flag, azaz hamis hamis zászló – így nevezik (a katonai nyelvből átvett kifejezést használva) az összeesküvés-elméletek hívői azokat a titokzatos akciókat, amelyeket szerintük a kormányzat szervez meg és hajt végre saját polgárai ellen valamely célja elérése érdekében.

Az elmúlt években nem volt olyan tragikus lövöldözés az Egyesült Államokban, amelynek kapcsán ne jött volna elő azt sugalló vád, hogy a kormányzat és titkos szervezetei azért játszatnak meg fizetett színészek segítségével tömeges lövöldözéseket, hogy a merényletekkel megalapozzák a fegyvertartás szigorítását.

Legutóbb az október elsejei – tíz halálos áldozattal járó – oregoni mészárlás után jelent meg a false flag rutinvádja, ezúttal egy olyan elmélet képében, amely négy különböző mészárlást buktat le egyetlen fotómontázs segítségével.

A korábban még csak háromelemű fotót a Snopes cikke szedi ízekre, megjegyezve, hogy a montázson látható áldozatok egyáltalán nem ismeretlen és titokzatos emberek, akik szerepük után nyomtalanul eltűntek, hanem – részben – a médiában azóta is többször felbukkant hozzátartozók.

Az azonos személyként leírt “színészlány” valójában négy különböző személy: a Sandy Hook-merényletben elhunyt testvérét sirató Carlee Soto, az aurórai mozis támadásban meghalt lánytestvérét gyászoló Amanda Medek (ő sok képen tévesen bostoniként szerepel), a bostoni támadás áldozataiért virrasztó Emma McDonald (aki a fenti montázson auroraiként van jelen), valamint az egyik oregoni áldozat anyját ölelő rokon, Jessica Vazquez.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!