Összekeverte a hajfixáló habot a purhabbal – olvashattuk rengeteg oldalon annak a közép-európainak mondott nőnek a történetét, akivel az említett baleset állítólag megesett. A média ezúttal sem vitte túlzásba a hír ellenőrzését: forrásellenőrzés nélkül közölték a netes fórumokon terjedő történetet. A sztori terjedését segítette, hogy egy cseh település rendőrségének facebookos oldalán is megjelent, aminek hatására sokan azt hitték, az eset az adott városban történt. Pedig nem.

Norvégia csökkentette a bevándorlók juttatásait, aminek hatására egy menekülttáborban norvég zászlót égettek – terjedt a neten. A cikkben bizonyítékként használt kép azonban a Jyllands-Posten karikatúrái elleni tüntetésen készült 2006-ban, és nem egy menekült, hanem egy palesztin militáns égette a zászlót.

Castro megjósolta a fekete amerikai elnököt és a latin-amerikai pápát – legalábbis egy mém szerint. Az állítólagos idézetet 2015 márciusában kapta fel egy argentin szerző, azt állítva: a “valósággá vált próféciát” a kubai vezető egy 1973-as vietnami látogatása után tette újságírók előtt. Mivel azonban forrása egy kubai taxisofőr volt, aki állítólag 1973-ban még egyetemistaként hallotta a párbeszédet, a Snopes a sztorit inkább minősíti vicces anekdotának, mint hiteles történetnek. Jóslatról persze akkor sincs szó, ha esetleg valóban elhangzott a mondat: a történetben ugyanis a két akkoriban elképzelhetetlen vezető képe prófécia helyett inkább afféle “majd ha piros hó esik”-szerű mondásként hangzik el.

Abroszlehúzós trükköt mutatott be amerikai körútja során Ferenc pápa – sajnos azonban csak egy tévéműsor digitálisan manipulált videójában.

Egyetlen nyilatkozattal elérhetjük, hogy a Facebook ne tegye minden tevékenységünket nyilvánossá – terjedt el október elején. A korábbi hasonló ígéretekhez képest az újdonság az volt, hogy aki ezt nem teszi meg, annak a figyelmeztetés szövege szerint a jövőben havidíjat kell fizetnie. Az ügyben a Facebook is megszólalt: “Elképzelhető, hogy víz van a Marson, az viszont elképzelhetetlen, hogy a Facebookért fizetni kelljen.”

Gyengék vagyunk a hamisított képek felismerésében – legalábbis ezt az eredményt hozta ki egy vizsgálat, amely során a résztvevőknek digitálisan manipulált illetve valódi képeket kellett értékelniük hitelességük szerint. Az eredmények a kutatókat is meglepték: a résztvevők 58 százalékos találati arányt értek el a fotók felismerésében (a manipulált képeknek csupán 46,5 százalékát ismerték fel), ami közel áll a véletlenszerű válogatás arányaihoz.

Ugyanaz a színésznő látható négy különböző amerikai tömegmészárlás helyszínén is – terjed az interneten. A Snopes lerántja a leplet az összeesküvés-elméletről, és bemutatja a négy különböző barna hajú lányt.

Október hetedikén eljön a világvége – hirdette az eBible Fellowship nevű keresztény csoport. Az egyház vezetője másnap így magyarázta a bizonyítványt.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!