Az atomfegyvert a legnagyobb titoktartás közepette fejlesztették ki a második világháború alatt a Manhattan terv keretében. Bár – mint arról itt is szó esett – legalább egy alkalommal kritikus információk szivárogtak ki a projektről, a negyvenes évek háborús sajtószabályozása gyorsan elsüllyesztett minden ezzel kapcsolatos híradást. E titoktartásnak köszönhetően az amerikai közvélemény keveset tudott az új fegyverről, és az éles bevetés után egy ideig csak másod- illetve harmadkézből értesült a bomba pusztító hatásáról – részletesen csak John Hersey 1946-os, New Yorkerben megjelent cikkéből ismerhette meg a hirosimai bombázás pusztító következményeit.

Az információhiány következtében a japán robbantások után elképesztő legendák kaptak szárnyra: szóbeszédek terjedtek a támadás során elpárolgó áldozatokról, akiknek csak az árnyékuk maradt meg, továbbá a radioaktivitás következtében óriásira nőtt állatokról és emberfeletti képességekre szert tevő túlélőkről. De születtek legendák a próbarobbantásról is: egy újságcikkekben is megörökített történet szerint az 1945 júliusában végrehajtott Trinity kísérlet fénye olyan erős volt, hogy azt még egy rokonaival arrafelé autózó vak lány, Georgia Green is látta, és rá is kérdezett, mi volt az.

A történet azonban a Snopes szerint nem más, mint egy valós eset szenzációdús tálalása. A vak lány esetéről a próbarobbanás idején valóban beszámoltak a lapok, de mivel a világ akkoriban még nem tudott az atombomba fejlesztéséről, a szemtanúk lőszerrobbanásra gyanakodtak, így az erről szóló beszámoló sem kapott nagy visszhangot. A történet híressé csak a hirosimai bombázásról szóló hírek megérkezése után vált, amikor is a lapok újra elővették a vak lány visszaemlékezését. Ezzel egyidőben megindult a sztori színesítése is, amely során az újságírók különböző érdekes, néha egymással ellentmondó részleteket ragasztottak a történethez.

Hogy mit érzékelt Georgia Green aznap, amikor a kocsiban azt kérdezte: “Mi volt ez?” A Snopes szerint biztosan nem tudható, mindenesetre léteznek racionális magyarázatok is az esetre. Egyrészt bár Green valóban nem látott, a fényes és sötét helyzeteket meg tudta különböztetni, tehát egy hajnali sötétségben bekövetkező erős fény felismerése esetében nem tartozott a csoda kategóriába. Másrészt későbbi beszámolók szerint arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy a “Mi volt ez?” kérdés feltétlenül a villanásra vonatkozott; lehetett utalás a robbanás következtében tapasztalható légnyomás- vagy hőmérséklet-változásra, esetleg az autó megrázkódására.

A fentiek közül bármelyik is a magyarázat Green kérdésére, az jóval prózaibb annál, mint az eset kapcsán szárnyra kelt a vak lány is látta a robbanás fényét legenda – foglalja össze a Snopes.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!