A shoebat.com végtelen hosszú – többek között más ferdítéseket is tartalmazó cikke – szerint a bolgár rendőrség nemrégiben 10 ezer útlevelet talált egy Németországba tartó, magát menekültnek beállító férfinél. Az állítólag iszlám terroristáknak szánt okmányok leleplezése az írás szerzője szerint azt mutatja, hogy az Európát elárasztó menekülthullám valójában egy titkos keresztényellenes invázió.

A cikkben azonban a Snopes hírértékelése szerint különböző események – egy terroristagyanús marokkói személy ludwigsburgi letartóztatása és egy hamis útlevelekkel foglalkozó bolgár csoport tavalyi leleplezése – keverednek.

A török Anadolu Agency hírügynökség 2014 augusztusi augusztusi cikke szerint bolgár hatóságok valóban lefoglaltak 10 ezer kamu szíriai útlevelet öt embernél, ennek a csoportnak a feje azonban nem ISIS-terrorista volt, hanem egy 40 éves bolgár férfi. A hamis útleveleket állítólag Törökországba akarták csempészni.

Az Anadolu Agency cikke megemlíti azt is, hogy a szíriai útlevél kelendő árucikk az Európába sokszor papírok nélkül érkező szíriai menekültek körében, mert az ottani háború miatt ezek az okmányok török tartózkodási engedélyhez juttatják a menedékkérőket.

Fotó: snopes.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!