Lássuk előbb a Facebookon 2015-ben magyarul is megjelent szöveget:

“Muszlim szülők azt követelték, hogy Montreal (Kanada) egyik elővárosának minden iskolai menzájáról tiltsák ki a disznóhúst. A polgármester elutasította a követelést, a jegyző pedig levelet küldött minden szülőnek, amelyben megmagyarázta, hogy miért. „Önöknek, muszlimoknak meg kell tanulniuk, hogy Kanada és Quebec szokásaihoz, hagyományaihoz és az ottani életformához alkalmazkodjanak, mert a bevándorlásukkor ezt választották. Meg kell érteniük, hogy integrálódniuk kell, mert önöknek kell az életmódjukon változtatni, nem a kanadaiaknak, akik önöket nagyvonalúan befogadták. Meg kell érteniük, hogy a kanadaiak sem nem rasszisták, sem nem idegengyűlölők, hogy már eddig is sok muszlim bevándorlót fogadtak el. A kanadaiak nem hajlandók arra, hogy azonosságukat és kultúrájukat feladják. És ha Kanada befogadó ország, akkor nem a polgármester az, aki a külföldieket befogadta, hanem Kanada-Quebec népe. Végül meg kell érteniük, hogy Kanada a maga zsidó-keresztény gyökereivel, karácsonyfáival, templomaival és vallási ünnepeivel a vallást a magánélet keretei között tartja. A községnek joga volt arra, hogy mindenféle megegyezést az iszlámmal és sariával elhárítson. Mindazoknak a muszlimoknak, akik ezt a világszemléletet nem tudják elfogadni, és nem érzik jól magukat Kanadában, azt tudjuk mondani, hogy a világon 57 csodaszép muszlim ország van, a legtöbbjükben népességhiány van, és készek arra, hogy a szegényeket a sariával összhangban szeretettel fogadják. Ha önök a hazájukat Kanadával és nem valamelyik muszlim országgal cserélték fel, akkor ez azért volt, mert a kanadai élet kellemesebb mint bárhol másutt. Tegyék fel egyszer maguknak a kérdést: Miért jobb itt, Kanadában mint ott, ahonnan jöttek? A válaszunk: egy menza disznóhússal.”

A Hoax-Slayer szerint az egész levél kitaláció. Amikor a szöveg 2015 elején elterjedt, a hírbe hozott polgármester rengeteg támogató és bíráló levelet kapott. A megkeresésekre Dorval városvezetője (ez Montreal egy elővárosa) sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy a levél hoax.

A szöveg valójában egy belga körlevél kanadásított verziója, de már eredeti formájában is kitaláció. Ennek a 2013-as változatnak a főszereplője Marc Duvivier, a belga Ath településének elöljárója, de sem a helyi muszlimok nem kérték fel őt a disznóhús menzáról való kitiltására, se a polgármester nem írt ilyen levelet.

Update | Néhány nappal a bejegyzés után a hoax megjelent Bayer Zsolt Kanada, Québec című publicisztikájában is, az alábbi kommenttel kísérve: “Amúgy az unió vezetőinek elég lenne az is, ha figyelmesen elolvasnák, mit is írt a montreali polgármester és a jegyző a helyi muszlim közösségnek. (…) Ez így eléggé pontos. Ezt ki lehetne osztani az Európába érkező migránsoknak is.”

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!