Az ígéretre kattintva ugyanis semmiféle gombot nem fogunk aktiválni, és hiába is osztjuk meg a felhívást ismerőseinkkel vagy az általunk látogatott csoportokban, senki nem kap ilyen lehetőséget. A végén csupán a csalók pénztárcáját tömjük meg, esetleg személyes adatainkhoz adunk hozzáférést – írja a Snopes. Ne dőljünk be a kattintgatás közben felbukkanó, gyors meggazdagodást ígérő ajánlatoknak, és ne töltsük ki a megjelenő felméréseket se – olvasható az internetbiztonsággal foglalkozó Sophos blogján. Hasonló átverési kísérletről van szó, mint amikor Robin Williams búcsúvideóját, rózsaszínű Facebookot, ismerősünk OMG! házi videóját, vagy a Trónok harca elkaszálásáról beszámoló híreket ígértek gyanútlan felhasználóknak.

A Facebook vezére, Mark Zuckerberg szeptember elején jelentette be, hogy hamarosan érkezik a közösségi oldalra a Like mellé egy Dislike gomb is. Ez azonban nem egy leszavazós gomb lenne, mert a Facebook továbbra sem szeretné ilyen lehetőségekkel etetni a trollokat, és megbántani a tartalomgyártókat, hirdetőket. A közösségi oldal vezére szerint viszont már évek óta gondolkoznak egy alternatív Like gombon. Ez az egyelőre kiforratlan funkcionalitású gomb azonban nem tenné hangsúlytalanabbá, láthatatlanná az így megjelölt tartalmat, mindössze arra nyújtana lehetőséget, hogy a Tetszik gombon kívül valami mással is kifejezzük érzéseinket a nem annyira boldog pillanatokban (például egy halálozás hírére).

És hogy ki mikor kapja meg a tervek szerint fokozatosan bevezetendő új gombot? Hamarosan ez is kiderül, egy biztos: a Facebook ezt nem harmadik fél bevonásával fogja megtenni, és nem fog minket villámgyors megtérülést ígérő, dollárezrekkel kecsegtető felhívásokkal traktálni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!