Egy hazugság már félig körbejárta a világot, miközben az igazság még csak a cipőjét húzza” – mutatott rá állítólag Mark Twain. A Quote Investigator nyomozása szerint az állítást először 1919-ben kapcsolták a neves amerikai íróhoz, vagyis kilenc évvel a halála után. Ettől persze még lehetne igaz – a QI szerzője hasonló mondatokat több írónál is talált, többek között Jonathan Swift életművében -, arra viszont nincs írásos bizonyíték, hogy Twain bármikor is ilyet írt vagy mondott volna.

A fenti kis történet nyitja azt a Noah Tavlin által illusztrált TED-Ed-es videót, amelyben a hamis hírek terjedésének jellemző útjait mutatják be. Megjelenik például a videóban az angolul circular reportingnak hívott jelenség, amikor is egy adott médium valótlan információját más lapok ellenőrzés nélkül átveszik, majd onnantól kezdve az infó utóbbiakra hivatkozva terjed, sőt nem egyszer az eredeti infót közlő orgánum is a nevesebb átvevőkre mutogat. Ilyen például az, amikor egy lap újságírója kiemel és cikkében felhasznál egy ellenőrizetlen infót a Wikipédiáról, nem sokkal később pedig az állítás már a Wikin is az ő írására hivatkozva szerepel, még jobban megnehezítve a cáfolást.

How false news can spread – Noah Tavlin

View full lesson: http://ed.ted.com/lessons/how-false-news-can-spread-noah-tavlin In previous decades, most news with global reach came from several major newspapers and networks with the resources to gather information directly. The speed with which information spreads now, however, has created the ideal conditions for something called circular reporting. Noah Tavlin sheds light on this phenomenon.

Az egyszer már elterjedt hamis hírek helyretételének nehézségeit mutatja meg Tavlin kisvideójában a hamis felmérésen alapuló oltásellenes mozgalom példája. Azoknak, akik nem ismerik a vakcinákkal kapcsolatos káros tévhit történetét, röviden összefoglalom az esetet: egy brit orvos 1998-ban összefüggést vélt felfedezni az autizmus illetve a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni kombinált oltás (MMR) között, ezt azonban később széles körben cáfolták. Az ezzel kapcsolatos tanulmányt a kiadó lap visszavonta, az abban felhasznált adatokról pedig megállapították, hogy a szerző szándékosan meghamisította őket. Ennek ellenére sok szülő máig nem engedi beadni gyermekének az oltásokat, aminek következtében ugrásszerűen megszaporodott a már legyőzöttnek hitt betegségekben szenvedők száma. Részletesebben az esetről itt olvashattok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!