A Bangkok forgalmas központjában hétfőn elkövetett pokolgépes merényletnek közel húsz halálos áldozata, és több mint 100 sebesültje volt. Szomjot Pumpunmuang rendőrfőnök kedden a Bangkok Postnak úgy nyilatkozott, hogy a robbantás kivitelezői között nagy valószínűséggel thai és külföldi állampolgárok is vannak. Egy videófelvétel alapján sikerült is találni egy sárga pólós, szemüveges fiatalt, aki a felvételek tanúsága szerint előbb leült a robbantás helyszínén, majd a hátizsákját hátrahagyva továbbment.

thailandbombing

A kép publikálása után a nyomozásba az interneten keresztül amatőrök is bekapcsolódtak. Áldozatuk egy Thaiföldön élő ausztrál színész-modell lett, aki – miután fényképét, lakcímét és iratainak másolatát kitették az internetre – maga jelentkezett a rendőrségen. A 26 éves Sunny Burnst kihallgatták, de mivel hiteles alibit mutatott fel a robbantás időpontjára, és azt egy biztonsági kamera felvétele is igazolta, lakásának átkutatása után elengedték – írja a Mashable. Tortúrájáról az Instagramon számolt be: előbb a szüleinek üzent a robbantás után, majd az ausztrál turistáknak Thaiföld biztonságosságáról, amit két rendőrségi szelfi, végül pedig az alibit biztosító kamerák felvétele követett. A Storyful szerzőjének bejegyzése szerint a rendőrség egyébként ezt a gyanúsítottat keresi.

thai_robbantas

Az egész nagyon hasonló a bostoni robbantó utáni 2013-as közösségi nyomozáshoz, amelyről korábban én is írtam. A merénylet után a netet – és különösen a Redditet – elárasztották a jószándékú jackbauerek, akik a helyszínen készült fotók alapján próbálták megtalálni a robbantókat. Gyanúba került mindenki, akin hátizsák volt, kicsit barnább volt a bőre, vagy akár másfelé nézett, mint a többiek. Az egyik gyanúsított képe még a New York Post címlapján is megjelent: a fotót a lap úgy adta el, mintha azon az FBI által keresett merénylők szerepelnének. A félresikerült közösségi nyomozásból Greg Barker rendező két évvel később dokumentumfilmet készített.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!