2015 nyarán egy magyar online életmódmagazin oldalain megjelent egy cikk, amely német tudósokra hivatkozva állította: “az elmúlt 20-30 évben az eltemetett halottak nem bomlanak le többé”. A cikk szerint ennek három oka lehet: 1.) a víz és a levegő szennyezettsége miatt a bomlásért felelős baktériumok szinte kipusztultak. 2.) a jelenséget a rengeteg öregedésgátló kozmetikai készítmény okozza 3.) a problémát az a rengeteg tartósítószer okozza, amellyel tele vannak az ételeink.

Évtizedes téma, új köntösben

Bár a magyar fordítás alapja minden bizonnyal egy július elején megjelent cikk lehetett, a téma egyáltalán nem új: a jelenséggel már 2003-ban foglalkozott a brit The Telegraph – és megannyi német lap. Az alapszitu ezekben a cikkekben ugyanaz, mint a mostani anyagokban: a sírhelyeiket újra és újra felhasználó német temetők sírásóit annyira meglepték az utóbbi évek jó állapotban lévő hullái, hogy tudósoknak kellett kivizsgálniuk a jelenséget. A történetnek ez a része valóban megtörtént.

Ami már kérdésesebb, az az okok keresése. A fent idézett Telegraph-cikkben ugyan valóban megjelenik a tartósítószeres és a kihaló baktériumos feltételezés is: de előbbi csak az “egyesek szerint” forrásmegjelöléssel, a másik pedig a szintén nem túl erős “mások abban hisznek” formula keretében. Amikor a cikkben névvel idéznek – Rainer Horn professzort a Christian-Albrechts Egyetemről -, akkor már csak az derül ki: a természetes lebomlás az utóbbi évtizedekben valóban lassult – a tudósok szerint valószínűleg az ehhez szükséges baktériumok számának csökkenése miatt, ennek azonban nem tudják az okát.

A témát 2008-ban a Spiegel újra felkapta. Az újságíró kezét ezúttal is Ranier Horn vezette, akitől megtudhattuk: a fő problémát a talaj alacsony hőmérséklettel párosuló magas nedvességtartalma, valamint az oxigénhiány jelenti. Ezek miatt nem alakul át a holttest humusszá, hanem csak egy szürkésfehér, pasztaszerű anyaggá, ami idővel megkeményedik, megakadályozva a további bomlást.

A Die Zeit egy korábbi, 2003-as cikkéből az is kiderül, hogy mi okozhatja ezt a bomlás szempontjából kedvezőtlen állapotot: előidézheti többek között az agyagos, megfáradt talaj, a holttestekre adott műszálas ruházat, a nehéz tölgyfa- és ólomkoporsók, valamint a sírhelyen lévő virágok rendszeres öntözése.

A tartósítószerek vélt hatásáról tehát nincs szó

Talán azért nem, mert egyszerűen hülyeség. Legalábbis amikor pár éve erről kérdeztem Dunay Györgyöt, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet tudományos munkatársát, azt válaszolta: valóban rengeteg tartósítószer kerül mostanában az emberi szervezetbe, de az anyagcsere során ezek részben lebomlanak, részben kémiailag átalakulnak, így tartósító hatásukat a továbbiakban nem tudják kifejteni.

És hogy kicsoda a friss cikkekben említett német bonctani szakértő, Werner Stolz? Nem tudtam kideríteni. Ahogy a 2003-as Telegraph-cikkben idézett Ranier Hornt azonnal megtaláltam, Werner Stolz holttestekkel kapcsolatos munkásságát nem sikerült fellelnem. A másik névvel említett forrást, Walter Müller berlini sírásót pedig nem is kerestem volna, de ő meg épp szembe jött a 2003-as Telegraph-cikk egyik megszólalójaként.

A bejegyzés angol verziója: ARE PRESERVATIVES REALLY THE REASON DEAD BODIES NOW DECAY SLOWER THAN EVER?

Fotó: dbu.de

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!