A kávéfogyasztás nem egészségügyi kérdés, hanem napi rituálé – indítja cikkét Brian Palmer tudományos újságíró. Egy évszázadnyi kutatás bizonyítja, hogy hatása egészségünkre marginális. Hacsak nem tartozunk valamelyik túlérzékeny csoportba, döntésünk a kávéfogyasztással kapcsolatban nem hosszabbítja vagy rövidíti meg életünket.

Cikkében Brian Palmer röviden végigveszi a kávéfogyasztás egészségügyi hatásait vizsgáló kutatásokat, kezdve egy 1927-es Science-cikkel, majd folytatva különböző, 20. század közepi állatkísérletek eredményeivel – amelyek szinte kivétel nélkül azt az eredményt hozták, hogy a kávé fogyasztása nem káros az egészségre.

A gyilkos kávé

Persze a patkányok nem tökéletes modelljei az embereknek, így a tudósok idővel a statisztikai megfigyelések felé fordultak. A legnagyobb médiavisszhangot az az 1986-os, 30 év adatait felölelő vizsgálat kapta, amely szerint napi öt – vagy annál több – kávé elfogyasztása megháromszorozza a koszorúér-betegségek kockázatát.

A hosszú távú hatásokra rávilágító kutatás megerősítette az emberek kávéval szembeni félelmeit, és megszületett a gyilkos kávé mítosza. Brian Palmer szerint azonban a nagy számok – a hosszú időszak, a sok vizsgált alany – nem az egyedüli ismérvei egy hiteles kutatásnak. Egy ilyen hosszú időszakon át ugyanis egyszerűen lehetetlen elkülöníteni a kávé hatását a szívbetegségek kialakulásában más hatásoktól.

Genetika, mozgás, stressz, étrend egyaránt befolyásolja egészségi állapotunkat, és akkor a kávézással hosszú ideig együtt járó dohányzást még nem is említettük. A hatások elkülönítése a korai tanulmányokban igen sok gondot okozott, és nem is nagyon sikerült megoldani.

A gyógyító kávé

Az elmúlt 15-20 év kutatásai aztán szép lassan helyretették a kérdést, és kiderült, hogy a kávé nem is olyan gonosz, mint azt korábban mondták nekünk. Ezzel párhuzamosan megjelentek azok a kutatások, amelyek egyenesen a kávézás pozitív hatásaira mutatnak rá. Segít a rák megelőzésében, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és a cukorbetegeknek is jót tesz – csak hogy néhányat említsünk az elmúlt néhány év terméséből.

De Brian Palmer szerint a gyógyító kávé képét hasonló hibák övezik, mint korábban a gyilkos kávé mítoszát. A kutatók kikérdezik az embereket kávéfogyasztási szokásaikról, majd ez alapján korrelációkat keresnek. De a zavaró tényezők kiszűrése hosszú távon továbbra sem egyszerű: lehetetlen ugyanis alanyok egy csoportját évtizedeken át rendszeres kávéfogyasztásra bírni, másik csoportját meg rábírni a kávé kerülésére, közben pedig azt kérni mindannyiuktól, hogy más dolgokban ne nagyon változtassanak életvitelükben.

A médiát azonban mindez nem nagyon érdekli, a lapok lelkesen felsorakoznak a kávé egészségességét hirdető kutatások mellé. Annak ellenére, hogy a kérdést vizsgáló modern vizsgálatok csak alig valamivel jobbak, mint 30 évvel ezelőtti elődeik – írja Palmer, aki szerint – ezzel foglalkozó cikkek olvasgatása helyett – nyugodtan igyunk kávét, ha szeretjük.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!