Egy facebookos bejegyzés szerint július elején szervkereskedők akartak elrabolni egy kisfiút egy budai bevásárlóközpont elől. A szöveg szerint rendőrségi ügy lett belőle, a rendőrség azonban nem tudott az esetről.

Hány gyerek tűnik el egy évben Magyarországon? És közülük mennyien kerülnek elő? – a HVG cikke a gyerekeltűnések okairól, számairól, illetve az eltűnt fiatalok keresésének módjairól, buktatóiról számol be.

Ütős. Egyszerű. Jó. Minden benne van – állítják egy mostanában magyarul is terjedő szövegről. A bevándorlással kapcsolatos beszédet az ausztrál kormányfőhöz kapcsolják, de valójában egy amerikai veterán írta a 2001-es terrortámadások után.

Egyik nap azt olvassuk, hogy a kávé egészségtelen, másnap pedig azt, hogy fogyasztása csökkenti különféle betegségek kockázatát. A Slate szerzőjének útmutatója a kérdést elemző kutatások értelmezéséhez.

Őrizetbe vettek Kínában egy férfit, aki egy netes közösségi oldalon állítólag azt terjesztette, hogy Pekingben emberek vetik le magukat a háztetőkről a tőzsdei részvények zuhanása miatt. Az országban a két évvel ezelőtti szigorítás óta akár három év börtönbüntetésre számíthat az, aki a közösségi portálokra “felelőtlen híreszteléseket” tesz fel, és azokat legalább ötszázszor osztják meg vagy ötezren olvassák el – számolt be az esetről az Origo.

Két bőrtangás férfi két kisfiút visz magával a Pride-on. Ez Kulka és Alföldi családmodellje, na de hol van ilyenkor a gyerekvédelem?! – a kamu fotóval való facebookos hergelésről az Index.hu számolt be.

Amerikában is hergelik a népet a melegházasság intézményének elismerése óta. Internetes információk szerint a döntés meghozatala óta keresztény konzervatívok ezrei váltak el, ezzel tiltakozva a jog kiterjesztése ellen. Az infó azonban csak egy kamuhíreket közlő szájt cikke alapján terjedt el, amelyben ráadásul nemlétező keresztény szervezetekre hivatkoztak.

A louisianai Chuck Netzhammer konföderációs zászlós tortát akart süttetni magának a Walmarttal, de kérését elutasították. Ezután döntött úgy, megtrollkodja a nagy amerikai áruházláncot, és kért egy ISIS-zászlós tortát. Amikor ezt megcsinálták neki, a fél amerikai sajtót telekürtölte a Walmart kettős mércéjének meséjével. Példatörténet arra, hogy még ha van is alapja egy hírnek, nem biztos, hogy éppen azt illusztrálja, amire használják.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!