Magyarul is terjed az alábbi szöveg, amit John Howard egykori ausztrál miniszterelnökkel kapcsolnak össze:

Ütős. Egyszerű. Jó. Minden benne van. Csodálatos, mert az ausztràl miniszterelnök meg merte mondani az igazat. Hurrá!
Ausztráliában megoldották a problémát. Egész Európa tanulhat belőle! Mikor az ausztrál kormány a radikális hívőkhöz fordult lehetséges terrorcselekmények megelőzése végett, felszólította azokat a muzulmán hívőket, akik a Sharia törvény szerint akarnak élni, hogy hagyják el a szigetországot. Howard miniszterelnök különösen felmérgesített több muzulmán ausztrálit, azzal a kijelentésével, hogy támogatja az ausztrál titkosszolgálat erőfeszítését a radikális belföldi mecsetek megfigyelését illetöen.

IDÉZET: “NEM AZ AUSZTRÁLOKNAK, HANEM A BEVÁNDORLÓKNAK KELL BEILLESZKEDNIÜK!
Fogadjátok el ezt, vagy költözzetek el. Elegem van abból, hogy ez a nemzet azon töpreng: megsértett-e valakit vagy akár egy kultúrát. A Baliban történt merénylet után eddig még nem tapasztalt méretekben növekedett meg az ausztrálok többségének hazafias beállítottsága. Ez a kultúra férfiak és nők millióinak két évszázadig tartott küzdelmének, szabadságra törekvő próbálkozásainak és győzelmének az eredménye. Mi főleg angolul beszélünk. Nem spanyolul, libiaiul, arabul, kínaiul, japánul, oroszul vagy akármilyen más nyelven. Azért mondom: ha te része akarsz lenni társadalmunknak, nincs más lehetőség: tanuld meg a mi nyelvünket. Az Ausztrálok többsége hisz Istenben. Ez nem egy szélsőjobboldali kijelentés, hanem egy tény, mert keresztény férfiak és nők alapították ezt a nemzetet, keresztény alapokra, melyek dokumentálva vannak. Ezt nyugodtan mutathatjuk iskoláinkban, a termek falán. Ha Isten képe zavar titeket, gondolhattok arra, hogy a világ más részén kéne otthont keresni, mert Isten a mi kultúránknak a része. Hiteteket tiszteljük minden kérdés nélkül. Az egyetlen dolog, amit mi kérünk tőletek, az a mi hitünk elismerése, és egy békés, harmonikus együttélés.
Ez az ország a mi hazánk, a mi területünk, és ez a mi életmódunk, melynek élvezetét nektek is felajánljuk. De ha ti mindig csak panaszkodtok, zászlónkat megtépítek, eskünket, keresztény hitünket megalázzátok, akkor azt tanácsolom, használjátok fel az egyik ausztrál jogot: AZ ORSZÁG ELHAGYÁSÁNAK JOGÁT. Ha ti nem vagytok itt boldogok, költözzetek el! Nem köteleztünk mi benneteket, hogy ide jöjjetek. Fogadjátok el az országot, mely befogadott titeket.” Röviden: LOVE IT, OR LEAVE IT! Magyarul is lehet: Szeresd vagy szaladj!
Küldjètek tovàbb… Ezt mindenkinek meg kell ismerni!”

Írások és beszédek különös mixe

A 2004 óta üzemelő ausztrál hoaxvadász oldal szerint a fenti szöveget mostanában inkább Julia Gillard ausztrál miniszterelnökhöz kapcsolják – aki 2010 és 2013 között volt az ország kormányfője -, ő azonban soha nem mondott ilyesmit.

A magyar verzió egy korábbi változat fordítása, ezért ebben az 1996 és 2007 között kormányzó John Howard neve jelenik meg, de szó szerint hozzá sem lehet kapcsolni a szöveget. Az ugyanis nem más, mint ausztrál politikusok nyilatkozatainak és egy amerikai veterán katona 2001-es cikkének egyfajta mixe – egy ember szájába adva.

A szöveg bevezető része – aki sariát akar, költözzön el – egy valós ausztrál politikai vitát jelenít meg, amit Howard kormányzása alatt folytattak le a 2005-ös londoni merénylet után. Igaz az a része, hogy volt olyan politikus – például Peter Costello ausztrál pénzügyminiszter -, aki a sariát szorgalmazó muszlimoknak az elköltözést javasolta. És igaz az a része is, hogy a 2005-ös londoni merényletek után Howard miniszterelnök a helyi mecsetek megfigyelését rendelte el.

A szövegnek az a része azonban, amelyet az IDÉZET szócskával szó szerinti idézetként jelölnek, Barry Loudermilk amerikai veterán 2001-es cikkének ausztrálizált változata. Az eredeti szöveg egyébként – amelyet a Snopeson teljes terjedelmében is elolvashattok – a 2001. szeptember 11-ei merényletre reflektált.

Petőfi Sándor óta visszatérő komment a weben, hogy az interneten terjedő idézetek esetében nem az a fontos, hogy ki mondta, hanem hogy mi van a szövegben. Ez a kis helyretétel azoknak szólt, akiket az eredeti források is érdekelnek.

UpdateIgazi Nő, Bájos, Szép, Csinos És A Muszlim Betolakodókkal Szemben Védi Hazáját címmel 2016-ban már Magyarországon is a Julia Gillard neve által fémjelzett verzió terjedt.

Update 2 | Egy 2019 februári, Ausztrália újra NEM-et mond címet viselő, Julia Gillard nevével összekapcsolt Facebook-poszt több mint 19 ezer lájkot és 20 ezer megosztást gyűjtött össze novemberig.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!