Betiltotta a galambok tenyésztését az Iszlám Állam, mivel a fedetlenül repkedő madarak látványa sérti a vallásos embereket – futott körbe a világon a hír. Később kiderült: egy szövegértelmezési hibáról van szó.

Egy szegedi lány szerint idegenek egy fekete furgonba akarták tuszkolni, és csak a piaci árusok jóvoltából úszta meg az esetet. A rendőrség semmi gyanúsat nem talált a térfigyelő kamerák felvételein, és végül a lány is elismerte: nem támadták meg.

Két héttel később egy budapesti lány állította azt a Facebookon, hogy hajnalban, a metró felé menet egy fekete furgonba akarta kényszeríteni őt egy idegen, és végül csak a közelben dolgozó gíroszosok segítségével tudta lerázni támadóját. A figyelmeztetéssel kapcsolatban levelet írtam a rendőrségnek, akiktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy “ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitányságára érkezett bejelentés, aminek alapján nyomozás indult személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen”. Ha jönnek újabb információk az ügyben, jelentkezem.

Egy német férfi állítólag szó szerint értelmezte a válás utáni vagyonmegosztást: félbevágott autót és iPhone-t egyaránt. Az egészet videóra vette, majd elpostázta exének. Később kiderül, német ügyvédek gerillamarketingjéről volt szó.

felbe_kocsi

Kegyeletsértő képek lobogtatásával, szinte kárörvendve adnak hírt szélsőjobbos oldalak az állítólagos “négerimádó”, bevándorlókat támogató, fiatal svéd nő meggyilkolásáról. Június közepén egy svéd legendavadász kolléga segítségével próbáltam megtudni, mit lehet tudni Elin Krantz 2010-es haláláról.

A Burger Kingbe vitték a rendőrök a charlestoni mészárost elfogása után, mivel a fiatal támadó éhes volt – adták hírül a lapok Amerika-szerte. Az értesüléssel kapcsolatban a Snopes megjegyzi: a hírt először közlő lap csupán arról írt, hogy a rendőrség ételt vásárolt a Burger Kingben a gyilkosnak, tehát nem arról, hogy a rendőrök oda vitték őt. Az ételvásárlásra pedig azért volt szükség, mert a letartóztatást szabályozó törvények többek között arra kötelezik a rendőrséget, hogy humánusan kezeljék a gyanúsítottat.

Kamu iraki csatáról tudósított egy londoni iraki. A férfi megunta, hogy nem jönnek hírek a hazájából, ezért kitalált egy várost és egy ott zajló ütközetet. Tweetjeit nemcsak követői, hanem állítólag a szemben álló felek is bevették.

Június közepén egy KFC-gyorsétterem vendége azt állította, rántott patkányt kapott csirke helyett. Az étteremlánc tagadott, majd miután a vádló végre átadta a reklamált fogást, a cég független DNS-teszttel tisztázta magát. Nem fogjátok elhinni, mi volt a patkánynak mondott fogás. Csirke.

kfc_patkany_csirke

A dark web, ahogyan a médiából ismerjük, csupán egy mítosz – írja a Wired szerzője. Joseph Cox szerint a sokak által az internet legaljának nevezett hely a jövő szabad gondolatáramlásának ígéretét hordozza magában.

Ítéletidő tombolt június közepén Tbilisziben, aminek hatására vadállatok szabadultak ki a helyi állatkertből. És bár voltak eredeti fotók és videók is az utcán mászkáló állatokról, rengeteg kamu kép terjedt a neten.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke