Ne egyél gyorskaját! Tegnap elmentem a KFC-be, és vettem egy háromdarabos csirkét. Amikor beleharaptam, azonnal éreztem, hogy kemény és rágós. Miután közelebbről is megnéztem, észrevettem, hogy patkány alakja van, sőt még a farka is látszik. Végigfutott a hátamon a hideg, és azóta sem érzem jól magam. (…) Soha nem láttam még ilyen formájú csirkét, ez nagyon beteg” – írta ki Facebook oldalára június 11-én Devorise Dixon, az adott étterem nevét is megadva. Sőt a következő nap még arról is beszámolt, hogy miután visszavitte az ételt, a boltvezető elismerte, hogy valóban patkány volt a dobozban.

A gyorsétterem már akkor tagadta, hogy a kérdéses fotón egy patkány lenne. Közleményük szerint a képet kitevő férfi nem volt hajlandó együttműködni velük, és elzárkózott a minta átadásától, amiből azt szűrték le, hogy tudatosan akarja megtéveszteni a közvéleményt. Mindenesetre kikérdezték a kérdéses éttermük embereit is, de senki nem tudott semmit az esetről. Teljes mértékben azonban csak azt követően tudta tisztázni magát a cég, miután a reklamáló ügyvédje átadta az ominózus falatot egy független DNS-tesztre, és a vizsgálat kimutatta: tényleg csirke volt a dobozban.

A gyorséttermes patkánysztorik ismert és rendszeres visszatérő elemei az amerikai folklórnak, és mindig nagy figyelmet kapnak – még ha az esetek nagy többségében utólag ki is derül, hogy átverésről van szó. A jelenséggel foglalkoztunk anno a Legendavadászat című könyvben is, megemlítve, hogy az effajta történetek a társadalom városiasodásával és a hagyományoktól való távolodással kapcsolhatók össze. “Napközben gyakran ugrunk le gyorsétterembe, félkész ételeket vásárolunk a boltban ahelyett, hogy csirkét kopasztanánk vagy disznót vágnánk. Jól ismert sarki restik helyett arctalan vállalatóriások arctalan dolgozói által készített egyenszendvicseket gyűrünk magunkba nap mint nap. Az ilyen – a közgondolkodás szerint a profitmaximalizálásért bármire képes – cégek arctalansága keltette szorongásaink nyilvánulnak meg a történetek lusta, gondatlan vagy egyenesen rosszindulatú alkalmazottainak cselekedeteiben” – írtuk.

A legenda egy másik változata pár évvel ezelőtt egy magyarországi étteremmel kapcsolatban is megjelent, ott állítólag egeret talált egy vendég a panírban. Az internetes keresések azonban rámutattak, hogy itt is átverésről van szó. A fotó már évek óta keringett már a neten: Lagostól Alabamán át Caracasig sok helyen próbálták hitelesnek eladni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!