2012 október eleje és 2015 februárja között több mint 2100 ember betegedett meg dengue-lázban Madeira szigetén, és közülük 82-en Európába is magukkal hurcolták a szúnyogok által terjesztett kórt. A csonttörő láznak is nevezett betegség olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. A láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. Ritka esetekben, a dengue-láz életveszélyessé is válhat – olvasható például a Wikipédián.

A betegség elleni küzdelmet propagáló Break Dengue most egy nagyot robbantott: feltehetően azért, hogy üzenetüket minél több médiumba eladják, Cristiano Ronaldót is bevonták a történetbe. Cikkük címe a legtapasztaltabb bulvárújságírók gyakorlatát idézi:

Cristiano Ronaldo indította el a dengue-járványt?

Az első mondatban azért mindjárt vissza is vesz a cikk szerzője: “nem, nyilvánvalóan nem”. De – folytatja – áttételesen része lehet a láz szigetre érkezésében. Na ez az a rész, amit magára valamit is adó bulvárlapok örökre elhallgatnak, vagy legalábbis igyekeznek eltemetni valahová a cikk hátuljába.

A cikk által közölt elmélet – amely még a múlt heti, szexuális úton terjedő betegségek amerikai előretörésének okát kereső cikkek feltételezésénél is bizonyíthatatlanabb – valahogy így néz ki három lépésben:

– A betegség szigetre hurcolása valószínűleg dél-amerikai – közülük is jó eséllyel venezuelai – turistajáratokhoz köthető, ezek fedélzetén érkezhetett a turistaparadicsomba a fertőzést hordozó szúnyog is. Erre állítólag genetikai bizonyíték van.
– A sziget egyik híressége az itt született portugál focista, Cristiano Ronaldo, akinek nemcsak szobra, hanem még múzeuma és róla elnevezett termékeket áruló boltja is van itt. Ez tény.
– A dél-amerikai turisták egy jelentős része Ronaldo-zarándoklatra érkezik Madeirára. Ezt, gondolom, a tapasztalat mondja.

Ezek összekötése viszont már spekuláció / valószínűség / feltételezés / bizonyíthatatlan állítás (mindenki aláhúzhatja az ízlésének megfelelőt).

Ennyi a cikk, innentől már csak arról írnak, hogy Madeira milyen intézkedéseket tett a járvány megfékezésére. A többit az újságírókra bízzák. De hogy még egy fogást adjanak nekik: az utolsó mondatban megemlítik, hogy a másik ismert focista – mit tesz isten, Ronaldo névrokona – egy brazíliai látogatása során maga is elkapta a betegséget. Mik vannak!

Fotó: Pokerstars

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!