Német tudósok szerint 10 százalékkal gyorsabban fogyhatunk, ha minden nap eszünk csokit – állította egy Európa-szerte idézett sajtóközlemény. A “Johannes Bohannon, Ph.D.” által jegyzett “tanulmány” főleg német lapokat tévesztett meg, többek között a nagy példányszámú Bild címlapjára is kikerült. Az igazi Bohannon a héten az io9.com-on jelentkezett, hogy hosszú és részletes cikkben számoljon be kísérletéről. Sztorija röviden: Bohannont tavaly decemberben kérte fel Peter Onneken német tévés riporter, hogy segítsen neki egy kamutanulmánnyal bemutatni az áltudományos fogyókúraipar működését. Részletesebben az ügy, annak minden tanulságával.

A hétvégén az Egyesült Államokat is bevette az a Charlie Charlie Kihívásnak nevezett játék, amellyel unatkozó tinik egy mexikói démont próbálnak megidézni. Bár nincs ilyen nevű démon a mexikói folklórban, a játék gyorsan terjed a világban. Hogy honnan ered, és miért lett hirtelen ilyen népszerű a Charlie Charlie, itt kiderül.

Egy másik őrület is megjelent a héten a tinik között: a paracetamol-kihívásban állítólag azzal hergelik egymást fiatalok, ki mennyi fájdalomcsillapítót mer bevenni egyszerre. A hájp a hírek szerint Nagy-Britanniából ered, ahol egy skóciai diákot már kórházba is kellett szállítani emiatt. A Snopes szerint azonban jó eséllyel ezt az új lázat is csak a média fűti. Ha az idézett közösségi oldalakon rákeresünk a kihívásra, túlnyomórészt olyan posztokat találunk, amelyek az “újfajta őrület” felbukkanásáról számolnak be, vagy azt tanácsolják, hogy ne vegyünk részt ilyesmiben. Bizonyítékokat egymást hergelő, bátorító tinikre, vagy beszámolókat hasonló kihívásban való részvételről az oldal szerkesztője nem nagyon talált.

Csaknem a Nokia sorsára jutott a Nikon egy reklámkampánya során. A finn cég blamázsáról itt is beszámoltam már: a cég 2012-ben új mobilja videóinak minőségével akart eldicsekedni, egy visszatükröződésből azonban kiderült: a reklám mobil helyett egy sokkal komolyabb fotógéppel készült. A Nikon mostani kampányában egy kutyára kötöttek fényképezőt, az állat pedig állítólag szívverése révén exponált: vagyis felvételt készített minden olyan alkalommal, amikor valami öröm érte, vagy valami megijesztette. A netezők azonban két dolgon is elgondolkoztak: hogyhogy olyan jó minőségű az összes kép, és ki az a férfi, akinek az alakja egy kocsi hátulján visszatükröződik? A Nikonnak magyarázkodni kellett, igaz, a Nokiánál kicsit jobban jöttek ki a gyanúsítgatásokból. Az első kérdésre a válasz egyértelmű: a közönség elé tárt fotókat megszűrték, és csak a jobbakat tették bele a kampányba. A rejtélyes emberalak pedig állítólag a kutyát kalandjai során kísérő személyzet egy tagja volt.

Heartography, Photography Straight From the Heart

Watch how Grizzler became a canine photographer with Nikon’s help. With a device developed to turn emotions into photographs, see how they managed to capture how one dog perceives the world by using his heart rate as a trigger for the camera.

A Tindert meg a többi netes szexalkalmazást hibáztatják a szexuális úton terjedő betegségek brutális előretöréséért – írta meg a héten a 444.hu. A Rhode Island állam egészségügyi minisztériuma által kiadott közlemény valóban szót ejt az alkalmi ismerkedésre is használt közösségi média szerepéről, de ezeket az oldalakat csupán a növekedés egyik feltételezett okának feltételezett erősítőjeként említik – mutat rá az Intersect szerzője. Egyéb említett okok a növekedésre: hatékonyabb tesztek, óvszer nélküli szex, több szexpartner, szex alkohol vagy drog hatása alatt. Állításait a hivatal ráadásul nem is számszerűsítette, vagyis nincsenek erre vonatkozó felméréseik, csupán feltételezik a hatást.

Újra felbukkant a neten az a felirat, amely arra hívja fel a páciensek figyelmét, hogy az orvosi rendelőbe csak kikapcsolt állapotban vigyenek mobiltelefont – mert azok A HOMEOPÁTIÁS SZEREKRE MÉG NÉMA ÜZEMMÓDBAN IS KÁROSÍTÓ SUGÁRZÁST BOCSÁTANAK KI!

Fotó: Nikon

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!