Íme négy példa a hír hazai feldolgozására:

“Nemrég alaposabban is megvizsgálták jó néhány pasi szakállát egy új-mexikói mikrobiológiai laborban, és kiderült: ugyanazok a baktériumok és kórokozók vannak a szőrszálakon, mint amik a WC kagylók vizében úszkálnak!!!” | “Néhány szakállmintában annyi bacilust találtak, mint egy WC-csészében.” | “Megvizsgálták, mocskosabb lehet a szakáll, mint egy vécékefe” | Fúj! Emberi ürülék is előfordulhat a szakállban.

Ennek az “alaposabb vizsgálatnak” a Guardian is utánajárt, és kiderült: se komolyan vehető tanulmányról, se szakállban rejtőzködő fekáliáról nincs szó. Mindössze arról, hogy egy helyi televíziós műsor készítői mintát vettek néhány férfi szakállából, amit aztán elküldtek egy mikrobiológusnak, aki néhány szakállban olyan baktériumot azonosított, amely normál esetben a belekben és a székletben is megtalálható.

A Guardian szerzője szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy fekália lenne az emberek szakállában. Továbbgörgetve a kérdést: aggodalomra akkor sem lenne ok, ha nem egy tévéműsor, hanem egy neves orvosi lapban lehozott vizsgálat jutott volna hasonló megállapításra. Az emberi bőr ugyanis sokféle mikrobának otthont nyújt, többek között olyanoknak is, amelyek a belekben is megtalálhatók.

Hasonló megállapításra jutott a Washington Post is, amelynek szerzője a “kutatás” “sokkoló” megállapításának bagatellizálására kicsit még növelte is a tétet: igazából mindent és mindenkit “fekália baktérium” fed. Akár balra, akár jobbra nézünk, valószínűleg minden felületen találunk bélben jelen lévő baktériumokat. Ami viszont nem feltétlenül baj: testünkön és környezetünkben a legkülönbözőbb mikroorganizmusok sokasága partizik folyamatosan. S bár köztük lehetnek emberre káros baktériumok is (mint például a szalmonella vagy az E.coli), nagy részük ártalmatlan. De visszatérve a “kutatás” fő üzenetére: hacsak nem kentük össze magunkat szándékosan, szinte biztos, hogy nincs fekália az arcunkon. És e szempontból mindegy, hogy mekkora szakállunk van – írja a Washington Post szerzője.

A Hoaxes.org egyébként megtalálta a mostanihoz hasonló kutatás egy korai példányát is 1912-ből, ott két laborasszisztens – egy szakállas és a sima arcbőrű férfi – szolgált alapul egy francia orvos kísérletéhez. Mondani sem kell: abból a vizsgálatból is népszerű cikkek születtek a sajtóban.

Összefoglalva a fentieket a Snopes szerzőjének szavaival: ha létezik is kevésbé higiénikus szakáll, egy helyi tévé saját műsorára hivatkozva általánosságban azt mondani a szakállasokra, hogy büszkeségük olyan koszos, mint a vécékagyló vagy a vécékefe, erős túlzás.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!