A játék híre időközben Magyarországra is eljutott, leírásával találkoztam már például a Player.hu-n is:

“Nincs más dolgod, mint egy papírt négy területre osztani egy vízszintes, majd egy merőleges vonallal, az egymással szemben lévő részekre pedig felírni egy-egy igen-t és nem-et. Ezután a vonalakra rá kell helyezned két ceruzát, úgy, hogy a felső lehetőleg tökéletes egyensúlyban legyen, majd jöhet a hiszékenyebb haverok nagyipari befosatása. Amerikában ezzel a rigmussal kezdik a játékot: “Charlie, Charlie, are You there? Charlie, Charlie can we play?”, ami magyarul elég hülyén hangzik, viszont rövidebb és cserébe nem is rímel: “Charlie, Charlie, itt vagy? Charlie, Charlie, játszhatunk?” (…) A játékban állítólag az a szívás, hogy addig nem hagyhatod abba, amíg a körülötted ugráló démongyerek a “Charlie, Charlie, can we stop?” (“Charlie, Charlie, befejezhetjük?”) kérdésre igennel nem válaszol és ekkor is csak egy udvarias elköszönést követően szedheted szét a túlvilági kommunikátort. Ha ugyanis nem követed ezt a rutint, akkor a kiscsávó ott ragad melletted, abból meg még soha nem származott semmi jó.” 

A játékkal és a hozzá kapcsolódó városi legendákkal a napokban az Intersect, a BBC Trending és a Snopes is foglalkozott, ezekből az anyagokból készítettem egy rövid összefoglalót a jelenség terjedéséről.

Kicsoda Charlie egyáltalán?

Erre különböző verziók léteznek:

– egy öngyilkosságot elkövető gyermek,
– egy autóbaleset áldozata,
– egy gyermekbántalmazás áldozata,
– egy mexikói démon.

Ami az utolsó verziót illeti: a BBC Trending által megszólaltatott szakértő szerint nincs ilyen nevű démon a mexikói folklórban. Az ottani mitológiában legfeljebb Tlaltecuhtli vagy Tezcatlipoca névre hallgató istenségeket találni, ha pedig egy spanyol hódítás utáni legendáról lenne szó, akkor a gyerekek Carlitost mormolnának. A “mexikói démonok” leginkább amerikai kitalációk – mondja Maria Elena Navez.

Honnan ered a Charlie Charlie Kihívás?

Az elemeiben a Bloody Maryhez és az Ouija-táblához hasonlító megidézős játék eredetét nehéz megállapítani. Az Intersect szerint a játék alapverziója generációkra visszavezethető időtöltés a spanyol nyelvű világ iskoláiban. Mostani alakját két hasonló szellemidéző játék – a Juego de la Lapicera és a Charlie Charlie kereszteződésével nyerte el.

Miért lett hirtelen népszerű?

Legújabb kori virágzását állítólag egy dominikai helyi tévének köszönheti, amely egy kétperces műsorral foglalkozott az iskolákban népszerűvé vált “sátáni” játékkal.

Innen aztán a Twitteren keresztül vezetett az út a spanyol nyelvű világ más államaiba, mígnem a hétvégén egy 17 éves georgia-i lány is kinyomta Instagramjára (azóta törölte). Az általa elindított #CharlieCharlieChallenge hashtag néhány nap alatt milliósra hízott, ilyen típusú növekedést produkálva.

Vagy csak egy reklámkampány az egész?

Néhány nappal a kihívás felbukkanása után a lapok arról kezdtek el írni, hogy a Charlie Charlie minden valószínűség szerint egy bemutatás előtt álló horrorfilm, a The Gallows promója. És láss csodát: a trailer tanúsága szerint a film központi gonosz alakja valóban egy Charlie nevű szereplő. Sőt egy május 27-én közzétett rövid bevágásban még a keresztbe tett ceruzák is megjelennek.

A Snopes szerzője ezt a lehetőséget is elemzi, és megjegyzi: a film marketingesei valóban kihasználták a kihívás népszerűségét, de ez nem jelenti azt, hogy tényleg ők lennének az elindítói. Nem elképzelhetetlen szerintük az sem, hogy a készítők – május 27-én közzétett nyolcmásodpercesükkel – egész egyszerűen csak meglovagolták a más úton népszerűvé vált Charlie-hájpot.

Update | Június végén Captain Disillusion is feldolgozta a témát egy videóban, nagyjából a fentieket megismételve.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!