A “Johannes Bohannon, Ph.D.” által jegyzett “tanulmány” főleg német lapokat tévesztett meg, többek között a nagy példányszámú Bild címlapjára is kikerült. Az igazi Bohannon most az io9.com-on jelentkezett, hogy hosszú és részletes cikkben számoljon be kísérletéről.

Leleplező írásából kiderül, hogy valóban ez a neve (csak nem Johannes, hanem John), valóban van Ph.D. fokozata, de azt baktériumok molekuláris biológiája témakörben szerezte, és foglalkozását tekintve újságíró. Az általa idézett Institute of Diet and Health intézet pedig igazából csak egy weboldal.

Ezt leszámítva a tanulmány volt annyira “hiteles”, mint más témabeli kutatások általában: a vizsgálathoz valós embereket toboroztak, akiknek különféle étrendeket írtak elő. Az eredményeket aztán a médiára bízták, akik tették is a dolgukat: a felmérés értelmetlen állításait megalapozatlan egészségügyi tanácsokká formálva adták tovább emberek millióinak.

A vizsgálat

Bohannont még tavaly decemberben kérte fel Peter Onneken német tévés riporter, hogy segítsen neki bemutatni az áltudományos fogyókúraipar működését, amelyről demonstratív jellegű dokumentumfilmet kíván forgatni.

A kísérlethez a készítők minden segítséget megadtak Bohannonnak: pénzt, kutatásvezető és eredményértékelő szakembert, és kísérleti alanyokat. Utóbbiakat – 5 férfit és 11 nőt – három csoportba sorolták: az egyik alakulat tagjainak alacsony szénhidráttartalmú diétát kellett követniük, a másik csoport tagjainak ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy naponta meghatározott mennyiségű fekete csokit kellett enniük, a harmadik csoport esetében pedig nem változtattak az étkezési szokásokon.

A 21 napon át tartó vizsgálat során az alanyok minden nap megmérték magukat. Az időszak végén a kutatásvezetők kikérdezték őket, és vért vettek tőlük. Az eredmény: mindkét diétás csoport tagjai ugyanannyit – 2,2 kilót – fogytak, de a csokis alakulat tagjai 10 százalékkal gyorsabban adták le kilóikat. Emellett koleszterinszintjük is jobb volt, plusz még jobban is érezték magukat.

Mi volt a trükk?

A vizsgálat során 18 különféle értéket rögzítettek az alig több mint egytucat alanynál. Márpedig – érvel Bohannon – ilyen kis elemszám mellett ennyi értékből biztosan lesz 1-2 olyan, amely az alaphipotézishez – a csoki fogyaszt – passzoló szignifikáns értéket mutat. Ez ugyanis az egyik fő receptje a kamu pozitív eredményeknek.

Ezt követően már csak meg kellett osztani a világgal a “szenzációs” adatokat. Kutatásukat először “szakmai lapban” szerették volna publikálni, ezért az International Archives of Medicine-hez fordultak. A választás jó döntésnek bizonyult: a szervezet által “kiemelkedőnek” minősített kéziratot – 600 euró megfizetése után – két héten belül, változtatás nélkül publikálták (azóta weboldalukról leszedték).

Ezzel az elfogadott publikációval Bohannon aztán körberoadshow-zta a médiát. Ebben egy PR-szakember tanácsaival Bohannon megalkotta a minimális újságírói közreműködéssel kiadható, CTRL C + CTRL V kész, tökéletes sajtóközleményt. Volt benne minden: ellentétre hajazó, figyelemfelkeltő cím, rövid, velős lead, kérdésre épülő felütés, forrás és néhány idézet is a kutatótól. Sőt még egy rapvideót is készítettek a hírhez.

Az újságírók pedig vitték, mint a cukrot (no, nem a videókat, az senkinek nem kellett, hanem a hírt). Néhányan kérdeztek is, Bohannon pedig válaszolt – állítása szerint a nevén kívül soha semmiben nem hazudott. De nem is kellett volna: az újságírók nem voltak kíváncsiak arra, hogy a felmérés hány ember bevonásával készült, és külsős szakértővel sem próbálták igazolni a kutatás állításait. Nem úgy néhány cikk kommentelői, akik többek között azt is észrevették, hogy a forrásként hivatkozott intézet weboldalát márciusban regisztrálták.

A tanulság

“A táplálkozási tanácsok világában minden nap április elseje” – hívta fel a figyelmet az egyik internetes megjelenés hozzászólója. Az ezzel kapcsolatos hírek olvasásakor nem árt egy kis szkeptikusság, és érdemes a részletekre is figyelni. Mindenkire érvényes, tökéletes és tudományosan megalapozott diéta pedig amúgy sincs, e kérdés buktatóiról már itt is írtam.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!