Áprilisban, május elején gyerekek trükkös elrablásáról számoltak be a Facebookon szerte az országban, egyebek között még a Talking Angela nevű alkalmazással kapcsolatos, több éves rémhír is újra előjött. A helyi kapitányságok utánanéztek a hozzájuk befutó bejelentéseknek, és némely településen közlemény is született az adott eset utáni vizsgálatról. Most az ORFK adott ki egy a jelenséget általánosságban értékelő közleményt, amit idemásolok teljes egészében:

“A rendőrséghez a közelmúltban több alkalommal jutott el olyan hír a közösségi médiából, illetve az onnan származó értesülésekre hivatkozva, miszerint az ország különböző helyszínein illetéktelenek próbálnak meg magukkal vinni, „elrabolni” gyerekeket. A rendőrség – átérezve a szülők aggodalmát és a jelenség társadalmi súlyát -, a következőket kívánja közzétenni:

Tapasztalatok szerint az internetes közösségi oldalakon gyakran terjednek olyan híresztelések, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, azonban természetüknél fogva alkalmasak arra, hogy a felhasználókban – különösen a leginkább érintett kör tagjaiban: szülőkben, gyermekekben, pedagógusokban – aggodalmat és nyugtalanságot váltsanak ki.

A rendőrség minden ilyen jellegű esetet komolyan vesz, és ha tudomására jut, kivizsgál. Kifejezetten kérjük, hogy aki olyan körülményt tapasztal, amely alapján úgy érzi, gyermeke veszélynek van, illetve lehet kitéve, erről mindenképpen tegyen bejelentést. A rendőrség a tudomására hozott esetek összes körülményét megvizsgálja, és mindent megtesz a gyermekek védelme érdekében.

Ezt a törekvésünket azonban jelentősen nehezíti, ha az érintettek a valós, de a rendőrségre be nem jelentett eseményt a világhálón teszik közzé. Ezzel akaratlanul is megnehezítik a hatékony és mielőbbi reagálást. Az ügyek vizsgálatát nehezítheti az is, ha a felhasználók tényként állítanak valótlan értesüléseket és ezeket még meg is osztják a közösségi oldalakon.

A rendőrség kéri az internethasználókat, hogy egy-egy közlés megosztása előtt mindenképpen győződjenek meg annak valóságtartalmáról, hiszen több esetben bebizonyosodott, hogy olyan „tények” terjedtek a világhálón, amelyeknek nem volt valós alapjuk. Az információk megfelelő szűrésével és körültekintő kezelésével megelőzhető a riadalomkeltés szűkebb, vagy tágabb környezetünkben.

A rendőrség emlékeztet rá: a közösségi oldalakon visszatérően és gyakorlatilag évente bukkannak fel hasonló híresztelések.”

Update | Németh Ágnes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az M1-nek adott interjúban azt javasolta: egy eltűnésről szóló facebookos hír esetén mindenki nézze meg a rendőrség hivatalos oldalát, a police.hu-t és győződjön meg róla, hogy valóban eltűnt-e valaki. Németh kitért a közösségi oldalakra gyermekekről feltöltött fényképek problémáira is. Mint mondta, a gyermekeknek is vannak jogaik, így a szülőknek meg kell velük beszélni, hogy feltehetik-e a fotót. Olyan képet kell választani, amit a gyermek felnőtt korában sem fog szégyellni – fejtette ki, kiemelve: semmilyen körülmények között sem szabad meztelen képet felrakni, mert az sérti a gyermek jogait.

Fotó: sxc.hu

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!