“Bocsánatot kell kérjek… amiért nem hagytam a rendőrséget, hogy végezze a dolgát, és amiért aggodalmamat egyből a közösségi oldalon osztottam meg. Még a saját gyerekeim is hatalmas fájdalmon mentek keresztül az ügy miatt, utálok arra gondolni, min mehetett keresztül a gyanúba hozott férfi családja” – nyilatkozta utólag az ausztrál nő, aki azt is elmondta: próbálja felvenni a kapcsolatot a férfival, hogy személyesen is bocsánatot kérjen tőle.

Az állítólagos incidensre egy bevásárlóközpontban került sor, ahol a nő facebookos posztja szerint a férfi lefotózta három gyermekét, és azt mondta nekik, hogy a képet 16 éves gyermekének akarja elküldeni. A nő ezután maga is lefényképezte a férfit, elment a rendőrségre feljelentést tenni, de a biztonság kedvéért a Facebookra is kitette a képet. Amit aztán jó szokás szerint ezrek kezdtek el osztani.

A férfit egy ismerőse figyelmeztette a felhívásra, és azonnal a rendőrségre sietett, hogy elmagyarázza az esetet. Állítása szerint ő csak az áruházban kiállított Darth Vader display előtt akart egy szelfit készíteni, hogy elküldje három gyermekének (közülük az egyik valóban 16 éves, ezt érthette félre a nő), akik nagy Star Wars rajongók. A rendőrség ellenőrizte a történetet, és csekkolta a férfi telefonját is.

Ez azonban már nem állította meg az eset facebookos változatának terjedését. A férfi állítása szerint azóta halálos fenyegetéseket is kapott, és azt tervezi, hogy pert indít az őt rágalmazó nő ellen. “Három gyermek édesapja vagyok és egy normális ember. Még csak szelfit sem csináltam soha életemben előtte. Egy erős, közösségi gondolkodású család vagyunk, soha semmilyen szabálytalanságot nem követtünk el, most hirtelen mégis besározták a nevemet.”

Nem járt jobban a nő sem, aki állítólag szintén halálos fenyegetéseket kapott az alaptalan vád miatt. Meglepte őt, hogy felhívása ilyen széles körben elterjedt, azt hitte, bejegyzéseit csak ismerősei láthatják. Azóta már nagyon megbánta tettét, és azt kívánja, bárcsak visszacsinálhatná az egészet.

Miskolcon nagy fekete autóval riogattak

Április végén Miskolcon terjedt el egy “rendszám nélküli” fekete kocsiról, hogy valószínűleg szervkereskedők szólítanak le benne ülve fiatal lányokat. Ezt a fotóval illusztrált felhívást is ezrek osztották ész nélkül, amíg nem jelentkezett egy nő, azt állítva: ő az autó tulajdonosa. “Bármily furcsa, nem molesztálunk gyerekeket, és nem is raboljuk el őket” – írta facebookos bejegyzésében, ami viszont már jóval kevesebb emberhez jutott el.

“Tudjátok mi a legszebb az egészben, hogy még jó, hogy van ezer akármennyi ismerősöm, de ezt senki nem tudja megosztani, amikor segítséget kér az ember, akkor nem ismerős senki…” – írta a nő a kommentek között a Facebookon.

Az esettel az RTL Klub is foglalkozott május 6-ai híradójában (a 14. perctől), de bár ne tették volna (vagy legalábbis ne ebben a formában): amikor ugyanis szóba hozzák a “gyanús fekete” miskolci autót, vágóképnek egy olyan másik fekete autó képét dobják be, amelynek nemcsak a rendszáma olvasható le, hanem vezetője is épp kiszáll belőle. Hacsak nem valamelyik bátor kolléga vállalta be az illusztráció szerepét, innen is üdvözlöm a felelős hírszerkesztői gyakorlatot.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!