Így néz ki a szöveg, ami az Organikusok nevű oldalon jelent meg:

“Több, mint 25 ezer megosztást kapott a facebookon az alábbi közlemény, amit Finta Árpád adott közzé körülbelül 1 éve.

Sziasztok!

Ha esetleg valaki a nyugati pálya udvaron jár és valami finom házira vágyik,ezt a nénit ajánlom! Nagyon szegény nem koldul hanem minden nap süt valami isteni finom dolgokat kiegészítvén szánalmas jövedelmét! Mi vásároltunk tőle és nagyon finom,csak ajánlani tudom! A nyugatiban a Pálya udvar bejárata mellett jobbra árulja minden nap,amíg el nem fogy addig álldogál kint ! Segítsünk neki!

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a nénit megtalálták a NAV emberei is, akik több ízben vásároltak tőle süteményeket. A vásárlást követő 20 percen belül visszatértek a helyszínre, és az igazolványukat bemutatva felsorolták a szabály szegéseket.

– nem adott blokkot
– nincs engedélye a Nyugati p.u -on árulni
– nem tartotta be a legkevésbé sem a HACCP szigorú szabályait
– munkanélküliként van beregisztrálva a Munkaügyi központban, ennek ellenére kereső tevékenységet folytat

A közel 1 éves működése során megállapították, hogy körülbelül 1,5 millió forint adóhiányt okozott az országnak, és további 1,5 millió forint pénzbüntetést kapott. Mellékesen megjegyezve a néni naponta körülbelül 1-2 ezer forint értékben értékesített süteményt, amit akárhogy számolunk nem jön ki a 1,5 millió forint.

Oszd meg Te is ezt a felháborító történetet!”

Mi szúrhat szemet a szöveget olvasva?

A gyorsan terjedő felhívás gyanús részleteire először a 444.hu hívta fel a figyelmet:

– A NAV adóügyekben vizsgálódik.
– A pályaudvari áruláshoz engedélyt a közterület-felügyelettől kell kérni.
– A HACCP-t az ÁNTSZ vizsgálja.
– Gyanúsan magas a büntetés mértéke.
– Az impresszum nélküli oldalon néha elég vad dolgok jelennek meg.

Vicces még, hogy az Organikusok blog április 12-ei posztja viaként a Mindenegybenblogra hivatkozik, míg a Mindenegybenblog április 14-ei cikkének forrása az Organikusok blog.

A sütis néni egyébként a Nők Lapja 2013-as cikke szerint már jócskán 80 felett jár, ami sok hozzászólóban kétségessé tette munkanélküliként való számon tartását is.

De hogy ne csak a jajgatást és a zsigeri felháborodást említsük a közösségi médiáról: a kommentelőknek többen is ígéretet tettek, hogy megpróbálják verifikálni a történetet. Az eredeti cikk hozzászólásai között megszólal egy N. István nevű férfi, aki állítása szerint “szinte minden nap ott van mellette és beszélget vele. 85 éves! Vidékről vonatozik Budapestre. Tegnap este 1/6 körül még semmilyen ellenőrzés nem volt nála. Ma megnézem megint” – írja. A tavalyi “reklámbejegyzés” hozzászólói közül pedig S. János vállalta, hogy utánanéz a történetnek.

Update | A Szeretlek Magyarország szerzőjének végül a sütis nénit is sikerült elérnie, és kiderült: semmi sem igaz a sztoriból. “Sokan keresték az álhírrel kapcsolatban. Nem érti, miért írnak róla ilyesmiket, de nem szabad mindent elhinni, amit a neten olvastok. Megkérte az unokáját, írjon egy közleményt arról, hogy mi a valóság. Ő továbbra is minden nap ott van a Nyugatinál, mert mindenkinek ki kell vennie a részét a család fenntartásából” – írja a portál.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!