A Germanwings gépét mégiscsak lelőtték – hirdette a héten a Costa del Sol magazin cikke, amely szerint az utasszállítót a HELLADS lézerfegyver tesztelése közben találták el véletlenül. Mentségükre legyen mondva, hogy legalább a cikkben látható szupergagyi fotó alá odaírták: “A kép csak illusztráció”. De lehet, csak azért tették, mert ez már cikkük 5200 lájkolója számára is gyanús lett volna. Az írás állítását egy korábbi repülős hoax-szal is megpróbálják megerősíteni.

– Emeletes metró Berlinben, starwarsos CERN-kutatás, vezető nélküli pizzafutármotor, pacmanes Google Maps, kézműves szelfibot a Motorolától, délebbre csúszó Egyenlítő, okospostaláda a Google-től, szelfizésre alkalmas kocsi a Hondától, mellnagyobbító úszó, puccs Izlandon, Manu Chao gerillakoncert a Gólya Presszóban, szelfizést segítő cipő, szavazás a Facebookon keresztül és a Csillagainkban a hiba folytatása – többek között ezeket hozta 2015 áprilisi tréfarohama.

A BMW durrantotta a legütősebb tréfát április elsején – lelkendezett a sajtó a német márka aucklandi képviseletének trükkjén. A BMW ugyanis újsághirdetésben közölte: aki bolondok napján elsőként sétál be a megadott kereskedésbe, és Tomot keresi, egy vadonatúj 1-esre cserélheti az autóját. Az aucklandi Tiaana Marsh be is slattyogott a megadott szalonba, és hazavitte a kocsit. A neten voltak olyan hangok, miszerint a projekt dupla átverés, amit az buktat le, hogy a videót március 31-én töltötték fel. Nem tudom, hogy valódi-e a BMW aucklandi játéka, de a feltöltési dátum nem leplezi le a projektet: az ugyanis csendes-óceáni időt mutat, így Új-Zélandon még délután is bőven feltölthették.

World-first Reverse April Fool’s Day joke by BMW.

Have you ever wondered what would happen if something that sounded too good to be true actually turned out to be real – especially on April 1? For one New Ze…

– “Itt a tudományos bizonyíték: a vidékiek inteligensebbek, mint a budapestiek” – írta az Index Facebookon megosztott cikkében. A linkre kattintva aztán kiderült: kamu az egész, nincs ilyen kutatás, a vidéki-pesti ellentétet szító cikk áprilisi tréfa. A lap az NPR tavalyi akcióját ismételte meg, vagyis arra volt kíváncsi, hányan kommentelnek anélkül, hogy elolvasnák a cikket. Voltak elegen, az Index csoportokba rendezte a hozzászólásokat.

Anyja énekére tapsol a 14 hetes magzat – láthatjuk egy ultrahangfelvételen, amely azonban ügyes szerkesztés eredménye. A videón ugyanis valóban egy kezeit összeérintő, majd szétválasztó magzat látható, de ez nem egy tudatos és ismétlődő tapsolás, és főként nem az anya által énekelt dalra. A szóban forgó felvételen egyetlen egy “taps” látható, amit az orvos pörget oda-vissza az énekhez igazítva – ahogy ezt a felvétel jobb alsó sarkában látható időcsúszka is mutatja.

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája korábban arról beszélt, hogy olyat fog tenni, ami után mindenki emlékezni fog a nevére – írta a német Bild a férfi volt barátnőjére hivatkozva, és az értesülést sok hírügynökség és hírcsatorna is átvette. Frank Jordans újságíró szerint azonban ez igencsak problémás forráshivatkozás, és az újságíróknak óvatosabban kellene kezelniük a német lap értesülését.

Egy téves kép is felbukkant a Germanwings másodpilótájáról a tragédiát követően. A felvétel a Svájban élő, 38 éves németet, Andreas Güntert ábrázolta, akit összekevertek Andreas Günter Lubitz pilótával.

Oszlophoz kötöztek egy korrupt brazil politikust – bukkan fel az esetet ábrázoló kép rendre a neten. Az egyesek által követendő példaként terjesztett fotó azonban csak egy ausztrál bank gerillakampányát ábrázolja.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!