Az elmúlt hetekben elszaporodtak a neten a gyerekrablásra figyelmeztető felhívások. Az egyik fals riasztást maga a rendőrség cáfolta meg, de minden lájkvadász oldal felhívásával képtelenek foglalkozni – a legutóbbi, április elejei megkeresésemre például én sem kaptam választ, de az is lehet, hogy csak azért, mert a véleményezésre átküldött linket nem sokkal később törölték.

A “cinkos média”

Egy harmadik áprilisi esetről, a Dunakeszi Teniszklub 13-ai facebookos felhívásáról azért is érdemes mindenképp megemlékezni, mert jó példa a gyerekrablásra figyelmeztető felhívások egyik rendre visszatérő állításának a képtelenségére – vagyis hogy a történtek eltussolásában a média is cinkos.

Aki nem hallott volna az esetről: Dunakeszin április közepén egy 12 éves kislányt állítólag fekete terepjárós idegenek akartak “hazavinni” edzése után. A kislány azonban – miután az ismeretlenek elárulták magukat azzal, hogy nem tudták, leszólítottjuk édesanyja süketnéma – sarkon fordult, és visszaszaladt edzőjéhez. A szülők végül nem tettek feljelentést a rendőrségen, így a hatóságok nyomozni sem tudnak, de az eset jól mutatja, hogyan “nem foglalkozik” a gyermekrablós ügyekkel a média, ha konkrét, ellenőrizhető szálak jelennek meg a történetben.

A TV2 – igaz, közel egyhetes átfutással – háromperces helyszíni riportot készített az esetről, aztán jött másnap a két nagy bulvárlap, a Bors és a Blikk, szintén helyi megszólalókkal, és cikkeik nyomán azóta is folyamatosan jelennek meg híradások a témában.

Az eset továbbélése egyetlen cikk kommentjei között

A legújabb felhívás – immáron a negyedik áprilisban – a téglásiakat, zsadányiakat figyelmezteti. A lájkvadász oldal url-jét szándékosan nem linkelem be, de talán annyi is elég a történetből, hogy “tegnap fél 12-kor követet egy fekete hátul lesőtétet autó rendszámot sajnos nem figyeltem meg házunkig követett meg állt egy kicsit nézet engem és el hajtott….

E cikk kommentjei között ráadásul további városnevek is felbukkannak, méghozzá a fenti dunakeszi eset főbb elemeivel keveredve – három egymást követő kommentben háromféleképpen:

– (egy törteli hozzászóló): “ez a fekete auto nálunk párnapja volt az iskolánál és egy 12 éves kislányt követtek aki vissza szaladt az iskolába”,

“Székesfehérváron egy óvoda környékén is hasonló esett történt. Az autóból megszólítottak egy kislányt, h az édesanyja kérte őket meg, h vigyék haza. A kislány leleményességén múlott, h nem történ komoly probléma, mert az édesanyja süketnéma, így abszolút hiteltelen volt üzenet, így beszaladt az oviba és sírva kért segítséget az óvónéniktől. A forrás hiteles: a kislányom óvónénije mondta tegnap – 2015.04.22. -, és hozzájuk fordult segítségért a kislány!”

– “Ez nem az oviban volt, mivel ott egyedül gyerek nem mehet haza, hanem Dunakeszin egy sport telepen, ami a tv ben is benne volt……………

És ez csak egyetlen egy cikk három kommentje. Az internet pedig végtelen.

Zárásként csak ugyanazt tudom mondani, amit ilyenkor mindig: vigyázzatok gyerekeitekre/kutyáitokra/autóitokra/egyéb értékeitekre, de ne a nagyvilágba kiáltott felhívások miatt.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!