A címben szereplő mondat Hanns Johst német drámaíró 1933-as Schlageter című drámájában hangzik el, amellyel a szerző Hitler hatalomra jutását és 44. születésnapját kívánta megünnepelni – olvasható Hahner Péter Újabb 100 történelmi tévhit című könyvében.

A címszereplő Albert Leo Schlageter azzal vált ismertté, hogy a Ruhr-vidék francia megszállása során szabotázsakciókat hajtott végre. Miután a franciák elfogták, Düsseldorf közelében kivégezték.

Johst színdarabjában Schlageter azon vitázik barátjával, érdemes-e vizsgákra készülni, amikor a haza még nem szabad, és itt hangzik el a barát szájából az alábbi mondat:

„Wenn ich Kultur höre… entsichere ich meinen Browning” (Amikor meghallom azt a szót, hogy kultúra… kibiztosítom a browningomat.)

A darabot 1933. április 20-án – Hitler születésnapján – mutatták be, és az ominózus mondatot színészként Veit Harlan, a híres Jud Süss című propagandafilm későbbi rendezője mondta ki először nagy nyilvánosság előtt.

Hanns Johst egyébként nagy népszerűségnek örvendett a náci vezetők körében (többek között a Goebbels által közreadott „Isten által rendkívüli tehetséggel megáldottak listájára” is felkerült), így nem meglepő, hogy az idézet úgy terjedt el, mint az amúgy valóban kultúraellenes náci vezetés valamelyik tagjának autentikus megállapítása – írja Hahner.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!