A bostoni robbantó utáni közösségi nyomozásról itt is olvashattatok korábban. Ha valaki nem emlékezne: a merénylet után a netet – és különösen a Redditet – elárasztották a jószándékú jackbauerek, akik a helyszínen készült fotók és visszaemlékezések alapján próbálták megtalálni a robbantókat.

Gyanúba került mindenki, akin hátizsák volt, kicsit barnább volt a bőre, vagy akár másfelé nézett, mint a többiek. Az egyik gyanúsított képe még a New York Post címlapján is megjelent: a fotót a lap úgy adta el, mintha azon az FBI által keresett merénylők szerepelnének – ami persze nem volt igaz.

Két évvel a merénylet után a közösségi nyomozásból Greg Barker rendező The Thread címmel dokumentumfilmet készített; igaz, a The New Republic cikke szerint az alkotóknak nem igazán sikerült megragadniuk a lényeget. Mindenesetre akit érdekel, múlt hétfő óta letöltheti például az iTunes-ról. Itt pedig az előzetese:

The Thread – Trailer

The Thread is a groundbreaking documentary that exposes the undeniable impact amateur internet writers are having on journalism today.Following the 2013 Bost…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!